Termékcsata egység és kétségek között — Csinta Samu

2010. február 11., csütörtök, Máról holnapra

Úgy tűnik, erőteljes rajtra nyílik esélye a székelyföldi termék elismerését és bevezetését célzó akciósorozatnak: május elején a magyarországi Cora üzletlánc vásárlói megismerkedhetnek a székelyföldi vállalkozók munkájának gyümölcsével. Hogy lesz-e tolongás, azt ma még csak valószínűsíteni lehet, a lehetőségről ugyanis legfeljebb informálisan értesülhettek ez idáig az érintettek. Ismerve a hasonló léptékű nagyáruházakba való bekerülés keserves és költséges folyamatát, aligha akad olyan vállalkozó, aki ne élne a kínálkozó lehetőséggel. A magyarországi érdeklődés is borítékolható, hasonló akciók esetén ugyanis nem elhanyagolható a fogadtatás emocionális töltete sem.

Élni és élni tudni a lehetőséggel, ez itt most hát a feladat. Az akció sikerét egyértelműen az egységes fellépés hordozza, hiszen néhány elszigetelt, Székelyföldről származó termék már korábban is felbukkant a polcokon. Az egységes márkanévvel felruházott, ily módon könnyen azonosítható termékcsoport azonban megnövekedett eséllyel férkőzhet be a vásárlói tudatba. Onnantól kezdve pedig már csak a megfelelő minőséget és árat, illetve a folyamatos szállítást kell biztosítani, és a siker szinte garantált.

A Székelyföldi termék márkanév esetében azonban eddig csak a nyilatkozatok szintjén nyilvánult meg az összefogás szándéka. A székely termék kontra székelyföldi termék harc önmagában is lehangoló, még kiábrándítóbbak azonban azok az erőpolitikai eszközök, amelyeket az RMDSZ-vezetők igyekeznek érvényesíteni minden ,,alternatív" kezdeményezés elértéktelenítése céljából. Miközben ugyanis a témában időrendi sorrendben elsőként szervezeti lépésre vállalkozó Székelyföldi Termék Egyesület, illetve a két székelyföldi megye önkormányzati vezetői szóbeli egyezséget kötöttek a kölcsönös óvások és perek jegelésére, addig Borboly Csaba csapata fű alatt újabb jogi fogásokat keres a ,,vetélytárs" kezdeményezésén.

A sokat kockáztató vállalkozó pedig jobb híján kivár a termékmárkához való csatlakozással. A Hargita Megyei Tanács és az áruházlánc közötti kapcsolat révén valószínűleg mindenképpen megjelenik néhány székelyföldi termék a polcokon, csak épp a kezdeményezés lényege vész el. Ha nem is örökre, de jó ideig. Egészen addig, míg a legközelebbi befogadó szupermarket vezetői hajlandók energiát pazarolni ennek az érthetetlen és értelmezhetetlen helyzetnek a dekódolására. Vagy ami kézenfekvőbb: míg az izomból ,,tárgyaló" döntéshozók észhez térnek, és nem használják ágyútölteléknek saját csatározásaikhoz az amúgy oly fontosnak tartott vállalkozói réteget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-11: Közélet - x:

Első emlékállítás Kónya Ádámnak — Váry O. Péter

Kónya Éva és Antal Árpád András leleplezi a névtáblát
Egykori kollegájuk iránti tiszteletük jeléül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tagjai állva szavazták meg tegnapi ünnepi ülésük egyetlen napirendi pontját: a városi művelődési ház elnevezését Kónya Ádámról, ki a város közművelődési életében kimagasló, sőt, vezető szerepet játszott — miként a névadást kezdeményező Ferencz Csaba indoklásában kifejtette.
2010-02-11: Közélet - x:

Jóváhagyta a kormány az új nyugdíjtörvényt — Farcádi Botond

Jóváhagyta tegnapi ülésén a nyugdíjrendszer megreformálását célzó törvénytervezetet a kabinet. Ezt a parlamentnek is meg kell vitatnia, tervek szerint sürgősségi eljárással zajlik majd a jogszabály vitája, hiszen a tervezet elfogadását a Nemzetközi Valutaalap is sürgeti. A jogszabály alkalmazása után a hozzájárulás elve alapján újraszámítják az úgynevezett különleges nyugdíjakat — a hadseregben, igazságszolgáltatásban, rendőrségen dolgozók járandóságait. Szigorodnak továbbá a nyugdíjazás feltételei, a nyugdíjkorhatárt 2030-ra a nők esetében is 65 évre emelik fokozatosan.