Sarkos szavakCsángók — György Attila

2010. február 16., kedd, Nemzet-nemzetiség
Hej, ha a Kárpátok kanyarjában kezdődne a tenger! Mondjuk, a Gyimesi-szoros után…

Megvolna ennek a jó oldala is, ismerjük el. Persze, amit nyernénk a réven, elveszítenénk a vámon, s e veszteség közé számolhatnánk a moldvai csángóságot is. Értük pedig már csak azért is kár lenne, mert akik kibírták a kunokat, a besenyőket, az oroszokat, a tatárokat, a lengyeleket, a székelységüket és magyarságukat, legvégül pedig a románokat, hát mégse fulladjanak bele egy alkalmi vízözönbe.

Egyébiránt, ahogyan Noé ősapánkat elnézem, ki maga is szerette az állatokat, a nagy családot, a szőlőt és a bort, táncolt és énekelt, vakon bízott a Teremtőben, és túlélte azt, amit senki más: e jegyek alapján erős rokonságban állhatott maga is a csángókkal.

No de ha a tenger mégiscsak a Gyimeseknél kezdődne, megkockáztatom, hogy a jó gyimesi csángók, akik tulajdonképpen tökéletesen székelyek, csak jobbak — na, azok mind tengeri vállalkozók lennének, s az eddig helyi üzletemberek által szerencsésen Közel-Keletre exportált szálfákat mind maguk úsztatnák le a Veres-tengerig.

Bizonyos vagyok benne, lenne legalább olyan hírük, mint a bretonoknak.

Nem mintha így is nem lenne… és akkor mégiscsak vegyük most egy kalap alá az egyébként semmiképpen egy kalap alá nem vehető népet. Csángónak lenni ma egyfajta néprajzi és nemzeti pikantéria Magyarországon, holott egy fenét, vagy frászkarikát, semmiféle egzotikum nincs abban, ennyi erővel jászok is lehetnének, vagy palócok. Meg talán annyi a politikai különbség, hogy a csángókért minden teremtett közszereplőnek aggódni illik, és két kézzel segíteni, amiből eredően tényleg kisebb csoda, hogy még élnek a Szeret, a Prut és a Tatros mellett ezekből az emberekből.

A különbözőséget példázza, hogy míg a székelyekről azt mondják, ha kettejük találkozik, előbb-utóbb kiderül, vagy rokonok, vagy együtt voltak katonák, addig a csángóságon belül nagyon rövid időn belül kristálytiszta a tényállás, hogy a hétfalusi csángónak semmi köze a pusztinaihoz, ahogy a gyimesi sincs köszönő viszonyban a dévai csángókkal.

Mégis egyek vagyunk, s ez az egység ismét csak viszonyításban mutatkozik meg, mert lám, e más-másképpen szocializálódott, más-más tájegységeken élő népféleség mégiscsak magyarabb, és lojálisabb Magyarországhoz egymás között, mint teszem azt, némelyik anyaországi választópolgár.

És éppen ezért kell vigyázni valahogy ezekre az anyaországon belüli, szellemileg elcsángósodott emberekre is: mert olyan és akkora ez az Anyaország, amilyen és amekkora: de nélkülük aztán valóban szellemi tenger venné kezdetét nyugat felé, a Királyhágón túl is.

Ezen a tengeren pedig aligha vállalkozhatnánk bármire is, és az igazság az, hogy nem is lenne, miért.

Mert a magunkfajta csángó kuriózumoknak, extra Hungariam, csak addig érdemes élni, amíg van, amihez viszonyítani. Amíg még ott van az a távoli világítótorony…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-02-16: Nemzet-nemzetiség - x:

Átlátni a szitán — Sylvester Lajos

Mérsékelni kell, anélkül, hogy a kutatás mélységét ezzel aláásnók, azokat a múltat átértékelő — sok esetben átrajzoló — szellemi cifrázatokat, hogy Székelyföld egykori csonka autonómiájában csak a rosszat lássuk, azt, hogy a Magyar Autonóm Tartomány létét a szovjetek erőszakolták Romániára. Ez így igaz, de kommunista vezetés ide vagy oda, ebben az időszakban épült ki a térséget teljes egészében átfogó anyanyelvű iskolahálózat, a közművelődési mozgalom és intézményrendszer.
2010-02-16: Gazdakör - x:

Médiakampány célkeresztjében a romániai tojás (Tiltakozás a ketreces tartásban termelt tojásokról szóló híresztelések ellen) — Incze Péter

Újabb médiaoffenzívára panaszkodnak a tyúkágazatban érdekeltek, ami már a második alkalommal fenyeget a hazai termelők tönkretételével. Az első, a baromfiinfluenza által kiváltott fogyasztóőrület miatt rengetegen kénytelenek voltak lemondani a vállalkozásukról a fogyasztás jelentős visszaesése következtében. A tyúktenyésztés amúgy az egyetlen ágazat, amelyik lépést tudott tartani az unió mezőgazdasági fejlődé­sével, és a termelési eredmények, mutatók is megközelítik az uniós értékeket.