Tiltakozás a ketreces tartásban termelt tojásokról szóló híresztelések ellenMédiakampány célkeresztjében a romániai tojás — Incze Péter

2010. február 16., kedd, Gazdakör

Újabb médiaoffenzívára panaszkodnak a tyúkágazatban érdekeltek, ami már a második alkalommal fenyeget a hazai termelők tönkretételével. Az első, a baromfiinfluenza által kiváltott fogyasztóőrület miatt rengetegen kénytelenek voltak lemondani a vállalkozásukról a fogyasztás jelentős visszaesése következtében. A tyúktenyésztés amúgy az egyetlen ágazat, amelyik lépést tudott tartani az unió mezőgazdasági fejlődé­sével, és a termelési eredmények, mutatók is megközelítik az uniós értékeket.

Most a ketreces tartásban termelt tojás került a célkeresztbe — állítják az érintettek. A hazai piacon a cégek által termelt tojásokat néhány éve kötelezően pecséttel kell ellátni, rajta a kötelezően megjelenő számok között, a termelési dátum és a szavatossági dátum mellett, megjelenik a 3-as, 2-es, 1-es vagy 0-s szám. A 3-as szám azt jelenti, hogy ketreces tartásban termelték, a 2-es a szabad tartásra (almozott körülmények közt) utal, az 1-es a szabad levegőn tartást jelenti, a 0-s pedig a biotermékre utal. A ketreces tartásban termelt tojást a média ,,stresszes tojásnak" nevezi, amely akár káros is lehet az egészségre.

A szakemberek szerint azonban ez nem igaz, mivel bármilyen tartási formában is nevelték az állatokat, ugyanazon, állat-egészségügyi szempontból bevizsgált koncentrált takarmányokat etetik velük, az uniós normáknak megfelelő összetételben. Az unió 1994/74-es irányelve előírja ugyanakkor, hogy a ketreces tartást 2012-ig át kell alakítani az állatok jóllétének javítása érdekében. Ennek értelmében a régi ketreceket teljesen fel kell számolni, tágasabb újakat létesíteni, a ketrec egységnyi területére pedig kevesebb tyúk telepíthető, a ketreceket pedig kötelező módon ülőkékkel és fürdést biztositó homoktálcákkal kell ellátni. E kötelezettségek mindenike az állatok tartási körülményeinek javítását segítik.

Jelenleg Romániában 38,2 millió tojós tyúkot tartanak összesen, ennek csak 17 százaléka termel ketreces tartásban, míg az unióban ez az arány jóval magasabb, ott a ketrecben megtermelt tojásmennyiség 2009-ben elérte a 68 százalékot. Az ellenük irányuló médiakampányra reagálva a tyúktenyésztők cáfolják a hírt, miszerint a ketrecben termelt tojás káros lehet az emberi egészségre, leszögezve, hogy az állításnak semmiféle szakmai megalapozottsága sincs, és minden valószínűség szerint ellenérdekelt lobbi által kezdeményezett akcióról van szó.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-02-16: Nemzet-nemzetiség - x:

Csángók (Sarkos szavak) — György Attila

Hej, ha a Kárpátok kanyarjában kezdődne a tenger! Mondjuk, a Gyimesi-szoros után…
Megvolna ennek a jó oldala is, ismerjük el. Persze, amit nyernénk a réven, elveszítenénk a vámon, s e veszteség közé számolhatnánk a moldvai csángóságot is. Értük pedig már csak azért is kár lenne, mert akik kibírták a kunokat, a besenyőket, az oroszokat, a tatárokat, a lengyeleket, a székelységüket és magyarságukat, legvégül pedig a románokat, hát mégse fulladjanak bele egy alkalmi vízözönbe.
2010-02-16: Gazdakör - x:

Vészjósló megvonás — Incze Péter

Idéntől Romániában nem jár állami támogatás a mezőgazdaságban felhasznált üzemanyagért, a gabonák tárolásáért, az öntözőrendszerek üzemeltetéséért, az állattenyésztők pedig nem kapnak többé juttatást az államtól a tej, a tojás, a baromfi- és sertéshús minősége után.