Vészjósló megvonás — Incze Péter

2010. február 16., kedd, Gazdakör

Idéntől Romániában nem jár állami támogatás a mezőgazdaságban felhasznált üzemanyagért, a gabonák tárolásáért, az öntözőrendszerek üzemeltetéséért, az állattenyésztők pedig nem kapnak többé juttatást az államtól a tej, a tojás, a baromfi- és sertéshús minősége után.

A gazdák csupán az öntözési rendszerek által felhasznált energia állami finanszírozásának megszüntetésével mintegy 76 millió lejt (mintegy 18,5 millió eurót) veszítenek a 800 000 hektárnyi öntözött terület esetében. A bukaresti illetékesek az Európai Unió irányelveire hivatkoznak, amelyek értelmében az uniós tagságot követő három év után be kell szüntetni a mezőgazdaság állami finanszírozását. Így megvonják a támogatást egyebek között a hús- és tojástermeléstől, a cukorrépa-, a rizs-, a len-, a kender-, a szója- és a dohánytermesztéstől. Mezőgazdasági szakértők attól tartanak, hogy mindennek következtében — a magukat jelenleg is alig fenntartó — farmok 60—70 százaléka csődbe jut, az állattenyésztők mintegy hatvan százaléka szünteti be tevékenységét, és több mint 30 000 mezőgazdasági munkás marad állás nélkül. A fennmaradó farmok zöme is legfeljebb egy évig bírja majd ki állami támogatás nélkül, és a helyzetre nem megoldás az áremelés sem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-02-16: Gazdakör - x:

Médiakampány célkeresztjében a romániai tojás (Tiltakozás a ketreces tartásban termelt tojásokról szóló híresztelések ellen) — Incze Péter

Újabb médiaoffenzívára panaszkodnak a tyúkágazatban érdekeltek, ami már a második alkalommal fenyeget a hazai termelők tönkretételével. Az első, a baromfiinfluenza által kiváltott fogyasztóőrület miatt rengetegen kénytelenek voltak lemondani a vállalkozásukról a fogyasztás jelentős visszaesése következtében. A tyúktenyésztés amúgy az egyetlen ágazat, amelyik lépést tudott tartani az unió mezőgazdasági fejlődé­sével, és a termelési eredmények, mutatók is megközelítik az uniós értékeket.
2010-02-16: Gazdakör - x:

Támogatásstop az energetikai növények termelőinek — Incze Péter

Megszűnik az energiaültetvények telepítésének ösztönzésére szánt sajátos támogatás 2010-től kezdődően az unió szintjén — áll a szakminisztérium közleményében. A határozatot az unió szakbizottsága még tavaly hozta, miután a vártnál jóval hamarabb bekövetkezett a kitűzött területnagyság-növelés, így semmi sem indokolja a támogatás fenntartását.