Elhunyt a frizbi feltalálója

2010. február 18., csütörtök, Család

A frizbi egyszerű kis játék, mely minden kontinens minden országába eljutott, legalább annyi háznál van frizbi, mint ahány más eszközt valaha feltaláltak — mondta a világ egyik legnépszerűbb játéka feltalálójának, a kilencvenéves korában február 9-én elhunyt amerikai Walter Fredrick Morrisonnak a halálhírét bejelentő ügyvéd.

Phil Kennedy történész, az eszköz lelkes rajongója szerint Morrison és menyasszonya egy kaliforniai strandon ütötte el azzal az időt, hogy egy lapos sütőformával passzolgattak — innen származott a játék ötlete. Morrison a második világháborúban repülőpilótaként szolgált, így voltak elgondolásai arról, hogy miként lehetne tökéletesíteni a játékot. Az első ,,diszkoszok" 1948-ban készültek el. Ezek után járni kezdte a vásárokat, játékára végül egy Wham-O nevű gyártó figyelt fel. Morrison 1957-ben adta el Pluto Platter nevű játékának a gyártási jogait, a repülő műanyag lemezkét később frizbi néven ismerte meg a világ. A nevet új-angliai diákok ragasztották a játékra.

(MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-18: Család - x:

A lelkesítő házasság — Balázs Tivadar

És boldogan éltek, míg meg nem haltak... Azt hiszem, ismerjük, hogyan szoktak a mesék véget érni. Sikerült megszerezni álmaink asszonyát, álmaink férfiját, és onnantól kezdve már minden megy magától az örök boldogság birodalmában... Ezzel szemben, ha az ötvenszázalékos válási arányra tekintünk, joggal vetődik fel a kérdés: a házasságkötéssel tényleg véget ér a mese? Úgy értem, ideje elfelejteni a meséket, merthogy a házasság nem jelent boldogságot?
2010-02-18: Család - x:

Siettetett gyerekek (Az eltűnő gyermekkor nyomában, 10.) — dr. Vajda Zsuzsanna

Hirdetések célkeresztjében
Néhány éve el sem tudtuk volna képzelni, hogy lehetséges a közvetlenül a még beszélni sem tudó csecsemőket-kisgyermekeket célzó marketing, a tudomány azonban mindenre képes. A gyerekkori tanulékonyság kihasználásának különösen taszító és semmilyen reklámetikai elvvel nem összeegyeztethető példája, hogy a játékszereken, „oktatófilmeken" keresztül a csecsemőkortól igyekeznek a gyerekek eszébe vésni a különböző márkák logóit és jellegzetes formáit, hogy biztosítsák a márkák iránti hűséget. Ebben jól fizetett szakemberek segítik a reklámipart: egy James McNeal nevű pszichológus — reklámguru — szerint el kell érni, hogy a csecsemők első szavai közé kerüljenek be a reklámszlogenek.