ÁlláspontKettős mérce — kirívó igazságtalanság — B. Kovács András

2010. február 18., csütörtök, Pénz, piac, vállalkozás

Hírlik, hatályba léphet az a törvénycikkely, mely külön szabja meg a minimálbér összegét a magán- (600 lej) és külön az állami (705 lej) szférában. (De facto két minimálbér van már ma is.) A világon is párját ritkító visszásság kirívó példája lesz annak, a szép szavak ellenére mennyire képtelen nagyon fontos vonatkozásokban lépést tartani az uniós átlaggal országunk, mely még mindig ott vesztegel szociális szempontból valahol a hátsó udvarban, a cselédkijáró közelében. Nem csupán arról van szó, hogy az unióban bevettnek számító szociális védőhálóval nem rendelkezünk, nem csupán arról, hogy azon hatalmas lyukak tátonganak, a munkavállalók nálunk tapasztalható kiszolgáltatottsági foka is merőben méltatlanná tesz bennünket a tagságra.

Romániát ugyanis a mai belső hatalmi viszonyok még mindig az ántivilágbeli állapotokkal rokonítják, a munkavégzés szférájára még mindig a kírívó aszimmetria és kiegyensúlyozatlanság jellemző. Amit valamikor az állami gépezet teljhatalma jelentett, az ma a magánmunkáltatók túlzott befolyása és önkénye, mellyel íme elérhetik, hogy nekik jó száz lejjel kevesebb minimálbért kelljen nyújtaniuk, mint a közszférát adminisztráló államnak.

Leplezetlenül kiderül ebből is, kié az állam, illetve mennyire a mienk, sokaké, és mennyire ama keveseké, akik a magánszférát működtetik.

E tényállás megengedhetetlen, illetve le kellett volna járnia már annak az időszaknak, melyben törvényeink a magánszférának a munkavállalók alapvető érdekei és jogai ellenében is kedveztek. A rendszerváltás utáni időszakban nem volt nehéz kitapintani, hogy az új vállalkozói osztály létrehozása érdekében számos olyan intézkedés született, mely még a törvényesség lábbal tiprását is elnézte éveken, évtizedeken keresztül, nem egy esetben messzemenően, a megengedhetőségen is túl támogattak mindenkit, aki a magánszférában cégfelfuttatással foglalkozott. Két évtized anarchikus átmenete is a magánvállakozók „eredeti", a törvényességet nemegyszer megsértő tőkefelhalmozásának malmára hajtotta a vizet.

Ha a kétféle minimálbér érvényben marad, annak milliók látják majd kárát, az amúgy is nyomott életszínvonal tovább süllyed.

Úgy vélem, válság ide, válság oda, ideje szakítani az eddigi trenddel. Ma az államnak már nem kellene ilyen mértékben engednie a vállalkozói nyomásnak. Egyre nagyobb érdeke fűződik a szociális egyensúly helyreállításához, ezért inkább azt kellene szorgalmaznia, hogy a szakszervezeti mozgalom végre betörhessen a magánszférába is, mert onnan az úgyszólván teljes egészében hiányzik, ugyanis valósággal kiüldözték, meghonosodni nem tud, mert nem engedik. Emiatt a munkáltatói-alkalmazotti viszony súlyosan eltorzult, egyoldalúan az erősebb félnek kedvez, miként azt e kirívó visszásság is a kettős minimálbért illetően híven tükrözi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-02-18: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Sportegyletek szállítója — B. Kovács András

Az mese
Magam amolyan hobbiboltnak, szabadidősportot kiszolgáló egységnek néztem kívülről az Olt negyeden átvivő terelőút, a Gyöngyvirág utca egy sarkában megbúvó üzletet, mely ilyenkor síléceket támaszt bejáratához, holott annál jóval több. Horgász- és sportszerek szokatlanul bő választékát kínálja ugyanis. Mivel nem egyetlen a városban a maga nemében, saját arcél kialakítására törekszik, és nem kis sikerrel teszi.
2010-02-18: Világfigyelő - x:

Amerikai magyarok a nyelvtörvény ellen

Az egyik vezető amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) sürgette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosát: adja értésére Szlovákiának, hogy az ország nyelvtörvénye elfogadhatatlan.