MagaslesListás szavazás, visszalépések — Bogdán László

2010. február 18., csütörtök, Közélet

Hetek óta minden újságban és tévéadón a Szociáldemokrata Párt közelgő elnökválasztása a visszatérő téma, az esélyeket latolgatják. Különösen két hete pörgött fel az egész, miután Mircea Geoană mostani elnök az államfőválasztáson való fiaskója miatt a lemondását hevesen követelő ellenlábasa, a párt egyik legdörzsöltebb politikusa, Miron Mitrea és Cristian Diaconescu, a mindenki által tisztelt diplomata után a nagy hírű Adrian Năstase — a párt nesztorának s megteremtőjének, nagy és bölcs öregjének, Ion Iliescunak a nem titkolt favoritja — is bejelentette, hogy mégiscsak indul a választáson. S lebegtettek indulásokat mások is, Nica volt belügyér vagy Dragnea, a párt főtitkára.

Kiújultak a belső harcok tehát a legnagyobb ellenzéki pártban, s hogy Geoanăt minden hibája és baklövése ellenére sem lehet leírni, már bizonyította a kampányát irányító, sokak által bírált Viorel Hrebenciuc sima visszaválasztása is a szocdemek parlamenti frakciójának élére. Ezek után jött Geoană és hűséges emberei, a bukaresti szervezeteket irányító Marian Vanghelie és a főtitkár Liviu Dragnea talán legnagyobb és általános zavart előidéző, valóságos lemondási lavinát elindító húzása, szerintük a párt egységének megőrzése érdekében — és ki vitathatná, hogy egy ennyire széthúzó pártban ez a legfontosabb! — a listás szavazás. Ezek szerint nem kizárólag az elnök személyre, hanem listájára is szavaznak a küldöttek, érthetőbben azokra a munkatársaira, akikkel együtt képzeli el az elkövetkezőkben a működését.

Belátható, ez felbőszítette nemcsak az érdekelteket, hanem Ion Iliescut is, aki a párt frakciókra való széthullásától tart, majd kiábrándultan közölte: visszavonul a politikai életből. De felháborodottan mondott le Miron Mitrea is, aki obskúrus húzásnak tartja a tervet, amelynek bevallottan egyetlen célja van, a szerinte tehetetlen és befolyásolható Mircea Geoanăt megtartani a párt elnöki tisztségében. Akár a belső demokrácia kirívó sérülései árán is.

Ennél nagyobb visszhangot keltett Năstase visszalépése, aki elegánsan fogalmazott ugyan, de félreérthetetlenül. Szerinte ez az ötlet egyáltalán nem szolgálja a vadvizek tisztulását a forrongó Szociáldemokrata Pártban. De felmerül a kérdés: Năstase miért is nem vállalja a megmérettetést?! (Helyette váratlanul a párt egyik üdvöskéje, Victor Ponta ugrott be, vallomása szerint azért, hogy mégse maradjon Geoană kihívó nélkül…) Talán nem tévedünk, ha előző pártelnöki ténykedései miatt, ugyanis 2000 és 2004 között rendet akart teremteni forrongó pártjában, és bizonyos értelemben fellépett a vidéki hadak, a megyékben teljhatalommal rendelkező kiskirályok, a ,,vörös bárók" ellen, akik ezért most sem támogatnák őt, akkor már inkább maradjon Geoană, akit kézben lehet tartani, és befolyásolni is lehet. Kéz kezet mos…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-02-18: Máról holnapra - x:

A válság vesztesei — Mózes László

Nem csak az a baj, hogy egyre gyarapodik a háromszéki állástalanok száma (az év első hónapjában a munkanélküliek aránya megyénkben meghaladta a 12 százalékot, s borítékolhatóan az elbocsátási hullám tovább tart), hanem hogy az állásukat elvesztők szinte teljes egészében a magánszektorból származnak. A közel tizenegy és fél ezer — bejegyezett — állástalanból ugyanis a döntő többség kis- és közepes cégektől került utcára, közalkalmazott eddig négyszáznál kevesebb veszítette el állását. Persze, minden munkahely megszűnése súlyos emberi és társadalmi problémát jelent, ám ennek ellenére igen feltűnő az állami alkalmazottak és magánvállalkozások dolgozóinak létbiztonságát illető aránytalanság.
2010-02-18: Közélet - x:

Arad más régióba kívánkozik

Aradnak nem kellene Temes megyével egy makrorégióba tartoznia, jobb lenne, ha Biharral és Szatmárral kerülne együvé, mert több a közös pontjuk gazdasági és kulturális szempontból — véli Faragó Péter RMDSZ-es képviselő, aki javasolni fogja a régióátszervezési törvénytervezet ilyen irányú módosítását.