MementóNagy Albert teremtő realizmusa

2010. február 24., szerda, Magazin
Negyven éve, 1970. február 24-én hunyt el Kolozsváron Nagy Albert, Erdély egyik jelentős, az utóbbi évtizedekben újraértékelt festője.

A számos szakmai értetlenség és kudarc ellenére alkotói tevékenysége, határozott festői tenni akarása tette őt érett, a humánum felé kikristályosodó művésszé. A szociális témák határozták meg festészetét, egy korábbi szürrealisztikus periódus után munkái a jobb sorsra érdemes ember szerepkörét járják körül, a különböző társadalmi rétegekkel való együttérzést fejezik ki. Festészetében nemcsak erre a művész-szociográfusi feladatra vállalkozott, hanem, ahogy életrajzában írja, az alkotása „eszköz lehet arra, hogy a széles néprétegek közelebb tudjanak férkőzni a művészet élvezéséhez".

Nagy Albert vásznain a saját sorsát befolyásoló ember és környezete viszonyegységét követi, a sokszor zavaros 20. század által megpecsételt humánum kilátásait, aggodalmait, feladatrendszerét feszegeti. Kompozícióiban rejtett szimbólumok segítségre hívásával beépülnek a magányosságából és többszörös félreértettségéből adódó negatív képzetei. Ennek ellenére Nagy Albertben végig élt az a remény, hogy a festői alkotással elejét lehet venni a gondok, akadályok sorának, és ettől a belső lüktetéstől emberközeliek a festményei. Ennek egyik képi megfogalmazása a Győztes című munkájának felszakadt szemhéjjal velünk szembenéző hőse, vagy az égő viharlámpáját fényes nappal maga előtt tartó, ,,embert kereső", erdélyi ruhában bemutatott Diogenész képe. Utóbbi munkája 1949-ben, a kommunizmus kelet-európai megszilárdulásának idején készült, így szimbólumhordozó és figyelemfelkeltő ereje nyilvánvalóan hatásosabb. Mindkét alkotás a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár tulajdona.

Barátja, László Gyula régészprofesszor szerint Nagy Albert mindig a ,,gondolati tartalomhoz keresett képi kifejezést". A festő hite a művészet társadalomátalakító erejében állt, és erre a 20. századi ideológiai kötöttségek közepette szüksége is volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-24: Sport - Tibodi Ferenc:

Kosárlabda

Ma 18 órától az Alexandria otthonában vendégeskedik a zöld-fehér mezes Sepsi BC az élvonalbeli női kosárlabda-bajnokság második szakaszának negyedik fordulójában.
2010-02-24: Magazin - :

Helyszínelők a Puskin-múzeumban

Alekszandr Puskin valóban azon a díványon halt meg, amely Szentpéterváron, a költő lakásában berendezett múzeumban látható — jelentették be alapos vizsgálat eredményeként a költő halálának évfordulóján a Néva parti városban.