Elhamvadó cigarettavég

2010. február 24., szerda, Máról holnapra

Talán soha nem volt ennyire kilátástalan helyzetben a sepsiszentgyörgyi cigarettagyár, mint napjainkban. Egy olyan vállalat esetében, mint a 113 éves múltra visszatekintő gyár, talán kockázatos a kijelentés, hiszen az elmúlt szűk másfél évtizedben több súlyos vérveszteséget élt már meg, hogy aztán sápadtan, kissé szédelegve, de azért mégis talpra álljon.

A legutóbbi privatizáció után kényszerűen egyetlen lábon — a bérmunkán — álló cégnek azonban most éppen ezt az egyetlen lábát fűrészelik a pénzügyi működési engedély hatósági megvonásával.

A cigarettagyár legújabb kori történelméről persze rengeteg történetet hallani, egy részük biztosan helytálló, másik részük az urbánus legendák kategóriájába sorolandó. A nemzetközi dohánylobbi a világ egyik legagresszívebb, egyben legbefolyásosabb kartellje — de hát a dohányt mindig is állammonopóliumként tartották számon. Nagyrészt ennek a konjunktúrának, a dohányglobalizációnak esett sorozatosan áldozatul a romániai dohányipar és benne a minőségi zászlóshajónak számító szentgyörgyi dohánygyár.

Hogy mitől tűnik másnak, súlyosabbnak a jelenlegi helyzet? Attól, hogy tulajdonosai saját márkáitól megfosztva, kizárólag külföldi bérmunkára kárhoztatva tartják ,,gyarmati" sorsban, kitéve mindenféle gazdasági szélviharnak. Mozgási szabadság híján stratégiamentesen kénytelen vegetálni. A külföldi piacon való identitás nélküli, ezért egyelőre törékeny jelenléte néhány hetes hiányzást sem bírna ki, a bérmunkát kínáló megrendelő pedig borítékolhatóan gyorsan továbbállna másik, működő gyártósor keresésében.

Történhetett volna másképp is? Talán, de a volt kommunista tábor dohányiparának jelenlegi ,,tájképe" azt mutatja, hogy ez az ágazat a piacgazdaságba való átmenet általános áldozata volt. A gyártóegységeket felvásárolták a multik, hogy aztán rövid úton megszüntessék vagy bérmunkás sorba taszítsák azokat. A mindenkori vállalatvezetők esetleges felelősségét pedig majd tisztázza a nem túl távoli jövő.

A szentgyörgyi gyárat működtető konzorcium ma perben-harcban áll a román állammal. Lehet, hogy nyer, lehet hogy veszít. Az eredmény nyilvánosságra hozatala pillanatában — legjobb esetben is néhány hónap múlva — azonban félő, hogy már mindegy lesz, kinek szolgáltatott igazat Justitia. Akkorra már legfeljebb olyan mondatokat fogalmazhatunk meg, amelyek többnyire így kezdődnek: volt egyszer Sepsiszentgyörgyön egy cigarettagyár...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-02-24: Közélet - Csinta Samu:

A prefektus és a polgármester segítségét kérték (Cigarettagyári tiltakozás)

Közel száz alkalmazott tiltakozott tegnap a sepsiszentgyörgyi cigarettagyár udvarán az ellen, hogy az Országos Pénzügyi Hatóság engedélyezési igazgatósága 2010. február 16-án elutasította a szentgyörgyi vállalatot is működtető Galaxy Tobacco Rt. óvását, s ezzel megvonta a vállalat pénzügyi működési engedélyét.
2010-02-24: Közélet - Fekete Réka:

Ellenzik a falusi iskolák megszüntetését

Az állam kötelessége, hogy biztosítsa az óvodai és elemi oktatást ott is, ahol akár egyetlen gyermek igényli ezt — tömören ezt fogalmazza meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége abban az állásfoglalásban, amit Veszélyben az anyanyelvi oktatási hálózat fenntarthatósága, finanszírozása, leépülhetnek iskoláink címen tett közzé.