Ellenzik a falusi iskolák megszüntetését

2010. február 24., szerda, Közélet

Az állam kötelessége, hogy biztosítsa az óvodai és elemi oktatást ott is, ahol akár egyetlen gyermek igényli ezt — tömören ezt fogalmazza meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége abban az állásfoglalásban, amit Veszélyben az anyanyelvi oktatási hálózat fenntarthatósága, finanszírozása, leépülhetnek iskoláink címen tett közzé.

A pedagógusszövetség szerint, ha betartják az érvényben lévő tanterveket, a kötelező óraszámot, az iskolák működését meghatározó jogszabályokat és az ezek alapján megkötött munkaszerződéseket, akkor az előirányzott leépítések miatt iskolák szűnnek meg, ami az óvodai és elemi oktatásban egyszerűen elképzelhetetlen. Úgy tartják, a falusi gimnáziumi tagozatokat nem szabad addig megszüntetni, amíg pontos felmérés nem készül arról, hogy minden tanuló számára megoldható-e az ingáztatás, valamint az önkormányzatokra sem lehet bízni a pótfinanszírozást, mert ez állandó létbizonytalanságnak teszi ki az iskolákat.

A Lászlófy Pál RMPSZ-elnök által jegyzett állásfoglalás kitér a bentlakással és étkezdével rendelkező iskolák többletköltsé­geinek kérdésére, a művészeti és alternatív iskolák finanszírozásának ügyére, a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásához szükséges költségek fedezésére, amelyek megkülönböztetett szabályozást igényelnének, de a fejkvóta szerinti költségtérítés jogszabályában nincsen nyomuk, és sürgeti az egy főre számított alapösszeg megemelését, valamint a kisebbségi oktatási költségek fedezésének kiegészítésére külön alap létrehozását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-02-24: Máról holnapra - Csinta Samu:

Elhamvadó cigarettavég

Talán soha nem volt ennyire kilátástalan helyzetben a sepsiszentgyörgyi cigarettagyár, mint napjainkban. Egy olyan vállalat esetében, mint a 113 éves múltra visszatekintő gyár, talán kockázatos a kijelentés, hiszen az elmúlt szűk másfél évtizedben több súlyos vérveszteséget élt már meg, hogy aztán sápadtan, kissé szédelegve, de azért mégis talpra álljon.
2010-02-24: Közélet - Fekete Réka:

Tiltakoznak a fehérköpenyesek

A sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház egészségügyi személyzete mától tiltakozó akciókat szervez, mert közel másfél éve alacsonyabb fizetést kapnak, mint amennyire törvény szerint joguk lenne — tájékoztatott Vasile Cătălin Neagovici, a Sanitas Szakszervezet háromszéki elnöke.