Tiltakoznak a fehérköpenyesek

2010. február 24., szerda, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház egészségügyi személyzete mától tiltakozó akciókat szervez, mert közel másfél éve alacsonyabb fizetést kapnak, mint amennyire törvény szerint joguk lenne — tájékoztatott Vasile Cătălin Neagovici, a Sanitas Szakszervezet háromszéki elnöke.

A bizalmi elmondta, a 2008/17-es kormányrendelet értelmében szakmai értékelést kellett volna végezni, és aszerint besorolni a sürgősségi kórházakat megillető fizetési rácsba az orvosokat, asszisztenseket, ápolókat, a laboratóriumok személyzetét, de ez nem történt meg, emiatt az érintettek 300—500 lejt veszítenek havonta.

Említett rendelet Kovászna megyében négy egészségügyi egységet érint, a két országos érdekeltségű kórházat (kovásznai szívkórház és az izomsorvadásos betegek kórháza Előpatakon), a megyei mentőállomást és a megyei kórházat, előbbi háromban kezdettől alkalmazzák. A Sanitas elnöke elmondta, hogy Sepsiszentgyörgyön más jellegű elmaradások is vannak, mint a tavalyi hűségpénz három hónapra és a kétszázalékos prémium kilenc hónapra.

Eddig a Fogolyán Kristóf Megyei Kórház több mint négyszáz alkalmazottja nyújtott be személyes panaszt a rosszul kiszámított fizetések miatt, a szakszervezet tájékoztatása szerint addig tiltakoznak, amíg újraszámítják a béreket, és visszamenőleg január elsejétől megkapják törvényes jussukat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-02-24: Közélet - Fekete Réka:

Ellenzik a falusi iskolák megszüntetését

Az állam kötelessége, hogy biztosítsa az óvodai és elemi oktatást ott is, ahol akár egyetlen gyermek igényli ezt — tömören ezt fogalmazza meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége abban az állásfoglalásban, amit Veszélyben az anyanyelvi oktatási hálózat fenntarthatósága, finanszírozása, leépülhetnek iskoláink címen tett közzé.
2010-02-24: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Rendezték Sepsimagyarós földtulajdonát

Immár a második háromszéki faluban sikerült végre tisztázni a földtulajdoni viszonyokat, és kimérni mindenkinek a saját jussát: Sepsimagyarós határáról is elkészült a térkép, és az érdekelteknek egy hónap áll rendelkezésükre az esetleges fellebbezések benyújtására.