Rendezték Sepsimagyarós földtulajdonát

2010. február 24., szerda, Közélet

Immár a második háromszéki faluban sikerült végre tisztázni a földtulajdoni viszonyokat, és kimérni mindenkinek a saját jussát: Sepsimagyarós határáról is elkészült a térkép, és az érdekelteknek egy hónap áll rendelkezésükre az esetleges fellebbezések benyújtására.

A földek újramérését 2004-ben kezdte az uzoni tanács, és — a megyében elsőként, öt év alatt — a legkevésbé összekuszált bikfalvi földbirtoklási ügyeket 2009 őszére sikerült is rendezni: ott ezen a tavaszon mindenki a saját végleges területén kezdi meg a gazdálkodást. Ezek után felgyorsult a folyamat, s bár Magyaróson a területek közel fele volt vitatott helyzetben, már itt is vége felé közeledik az eljárás.

A sorban Lisznyó és Lisznyópatak következik, majd Uzonfüzes és Uzon. A legnehezebb dió Szentivánlaborfalva határa lesz, ahonnan több száz hektárt harapott le Sepsiszentgyörgy — ennek ellenére dr. Ráduly István polgármester reméli, hogy két év alatt az egész községben mindenki pontosan tudni fogja, hol van a saját földje.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-02-24: Közélet - Fekete Réka:

Tiltakoznak a fehérköpenyesek

A sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház egészségügyi személyzete mától tiltakozó akciókat szervez, mert közel másfél éve alacsonyabb fizetést kapnak, mint amennyire törvény szerint joguk lenne — tájékoztatott Vasile Cătălin Neagovici, a Sanitas Szakszervezet háromszéki elnöke.
2010-02-24: Közélet - Sylvester Lajos:

Kala Sándor haditudósítása a ’89-es felkelésről

Tömeg a pártszékház előtt
Kala Sándor, 1989-ben húszéves sepsiszentgyörgyi fiatalember a minap vaskos borítékkal keresett fel, amely harminchét fényképfelvételt tartalmazott 1989. december 22. délelőttjének legfeszültebb főtéri pillanatairól, azokról a percekről, amikor a pártbizottság épülete köré kivezényelt katonaság a maga módján még ,,helytállt", s amikor még nem lehetett tudni, hogy a katonák, az ablakok mögött rejtőző szekusok kapnak-e tűzparancsot vagy nem.