Kala Sándor haditudósítása a ’89-es felkelésről

2010. február 24., szerda, Közélet

Tömeg a pártszékház előtt

Kala Sándor, 1989-ben húszéves sepsiszentgyörgyi fiatalember a minap vaskos borítékkal keresett fel, amely harminchét fényképfelvételt tartalmazott 1989. december 22. délelőttjének legfeszültebb főtéri pillanatairól, azokról a percekről, amikor a pártbizottság épülete köré kivezényelt katonaság a maga módján még ,,helytállt", s amikor még nem lehetett tudni, hogy a katonák, az ablakok mögött rejtőző szekusok kapnak-e tűzparancsot vagy nem.

Fotósunk a felvételsorozatot a Gábor Áron tér szemközti épületének tetőzetéről addig folytatja, amíg Bukarestben a kondukátorral elröppen a fehér helikopter, amikor az elvtársak elmenekülnek a pártbizottság épületének erkélyéről, a kivezényelt század megkapja a visszavonulási parancsot, a csökkentett időtartamú katonakötelezettség teljesítésére behívott, képzetlen, sikeres egyetemi felvételi után lévő kölyökkatonák pedig örömmámorban úsznak, a katonai járművek tetejéről két ujjal mutatják a győzelem (Victorie) V jelét, a tömeg pedig megrohanja az épületet, betöri az ajtót, és percek alatt már az emeleti helyiségekben is zúzza, tapossa a kirámolt szekrények iratait, veri földhöz az írógépeket — ezek közutálatát az mélyítette el, hogy a diktatúra elrendelte a sokszorosításra alkalmas gépek és berendezések évenkénti, megalázó ellenőrzését —, az ablakokon repültek ki a Kárpátok Géniuszának pirospozsgásúra sminkelt, táblányi képei, kinn, a járdán és az utcán füstöltek a papírmáglyák, recsegtek a lábbeli talpa alatt a betörött ablakok üvegszilánkjai.

Szóval, Kala Sándor mint egy igazi haditudósító, az épülettetőn megkereste a legjobb ,,lőállást" — minden fényképezőnél a jobb helyet és látószöget ő foglalta el —, és a népfelkelés leghitelesebb és legizgalmasabb mozzanatait ő rögzítette, amelyről húsz esztendőn át csak a családi és legszűkebb baráti köre tudott, és most újságközléseinkre reagálva jelentkezett, hogy fotóit felajánlja a készülő Háromszéki nekigyürkőzés című memoárkötet számára.

Sőt, személyesen intézte azt is, hogy az eredeti celluloidszalagról a mai modern technikai módszerekkel a fotók minőségét feljavítva nyomdaképessé tegye.

Első találkozásunk alkalmával az volt az első kérdésem, hogyan jutott fel a tömbház tetejére? Mi ugyanis, akik a lenti gyalogos ,,hadak" közé tartoztunk, már azokban a percekben szekusokkal népesítettük be a környék háztetőit és padlástereit, géppuskafészkeket láttunk mindenhol.

Kala Sándor mosolyogva mondja, hogy félve ugyan, de simán fellopakodott a tetőkijáratig, onnan kilépett a betonfödémre, és amikor elébe tárult a térség panorámaképe, fotózás közben minden egyébről megfeledkezett. Ezt megelőzően kivált a tüntetők közül, hazaszaladt a fényképezőgépért, s azt a kabátja alá rejtve lopta át a sokaság között, mely éppen a rendszer megdöntésével foglalatoskodott.

A Kala-fotók né­melyike, helyi értékén és jelentőségén túl, a ’89-es romániai fordulatot bemutató bármelyik album értékes dokumentuma lehet.

Az egész köteg máig lappangó fotó érdekessége, hogy napvilágra jutása pillanatában jelentkezett az a vezérkari ezredes is, aki a pártépület védelmére kivezényelt hegyivadászok parancsnoktársa volt. Most készülő visszaemlékezésében az akkor hivatásos, most nyugállományú katonatiszt belülről, a maga és a katonák szívverésén-lelkivilágán át látja azt, amit Kala Sándor nagy magasságból megörökített. A fotók pedig olyanok, mintha a vezérkari tiszt emlékeinek képi illusztrálására készültek volna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-02-24: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Rendezték Sepsimagyarós földtulajdonát

Immár a második háromszéki faluban sikerült végre tisztázni a földtulajdoni viszonyokat, és kimérni mindenkinek a saját jussát: Sepsimagyarós határáról is elkészült a térkép, és az érdekelteknek egy hónap áll rendelkezésükre az esetleges fellebbezések benyújtására.
2010-02-24: Közélet - Iochom István:

A néhai őrnagy és besúgóhálózata (Agache-bortány)

A nemrég kirobbant botrány kapcsán — Tőkés László európai parlamenti képviselő nyilvánosságra hozott egy szekuslistát, melynek első helyén Aurel Agache neve szerepel — az évekkel ezelőtt a néhai őrnagy legidősebb fia által a sajtóhoz eljuttatott, és 1989. december 22-én feldúlt lakásunkban pár nappal később megtalált jegyzőkönyv másolata jutott eszembe.