Agache-bortányA néhai őrnagy és besúgóhálózata

2010. február 24., szerda, Közélet

A nemrég kirobbant botrány kapcsán — Tőkés László európai parlamenti képviselő nyilvánosságra hozott egy szekuslistát, melynek első helyén Aurel Agache neve szerepel — az évekkel ezelőtt a néhai őrnagy legidősebb fia által a sajtóhoz eljuttatott, és 1989. december 22-én feldúlt lakásunkban pár nappal később megtalált jegyzőkönyv másolata jutott eszembe.

Megkerestem. A jegyzőkönyv 1984. augusztus 28-án készült. Agache őrnagy aznap átadta Ioan Banciu akkori főhadnagynak, a milícia későbbi parancsnokának tíz, Aurel Grama hadnagynak (jelenleg főfelügyelő, és a Beszterce-Naszód megyei rendőrség bűnügyi nyomozó osztályának a vezetője) pedig öt besúgó személyi lapját. Erre a lépésre azért került sor, mert Agachét 1984. szeptember elseje és 1985. február 28. között a milicista altiszteket képző câmpinai iskola történelemtanárává nevezték ki. Sajnos, a jegyzőkönyv csak álneveket tartalmaz, de így is értékes kordokumentum.

Az irat a besúgók beszervezésének időpontját is tartalmazza. A legrégebbit 1958-ban szervezték be, a legfrissebbet 1984-ben. Megjelenik rajta Dumitru, Lipinka és Vasile a volt állami kereskedelmi vállalattól, Koday Z. Csernátonból, Tibi a Munkás Kisipari Szövetkezettől, Jenő a kórháztól, Torok a közművektől, Pari Ion neve mellett nem szerepel semmi, a Cojoacă név mellett ICRM, a Deak Sandor név mellett a Cp. A rövidítés olvasható. Az Aurel Gramának átadott öt iratcsomó iktatószáma mellett csak két álnév, az Orban és az Andrei szerepel.

Ettől a jegyzőkönyvtől senki nem lesz okosabb, hiszen egytől egyig álnevek, és véleményünk szerint, a munkahelyeket véve figyelembe, református lelkészeket közülük senki nem figyelhetett meg.

A szekuslista megjelentetése után ifjú Agache kérdéseket intézett a volt püspökhöz, majd kapcsolatba lépett Demeter Szilárddal, Tőkés László sajtófőnökével, aki választ ígért ifjú Agachénak a volt püspökhöz címzett nyílt levelére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-02-24: Közélet - Sylvester Lajos:

Kala Sándor haditudósítása a ’89-es felkelésről

Tömeg a pártszékház előtt
Kala Sándor, 1989-ben húszéves sepsiszentgyörgyi fiatalember a minap vaskos borítékkal keresett fel, amely harminchét fényképfelvételt tartalmazott 1989. december 22. délelőttjének legfeszültebb főtéri pillanatairól, azokról a percekről, amikor a pártbizottság épülete köré kivezényelt katonaság a maga módján még ,,helytállt", s amikor még nem lehetett tudni, hogy a katonák, az ablakok mögött rejtőző szekusok kapnak-e tűzparancsot vagy nem.
2010-02-24: Közélet - Dali Sándor:

Összetört serleg

A médiában, különösen a Háromszékben sok és sokféle visszaemlékezést, véleményt olvashattunk az 1989-es rendszerváltás történéseiről, egyes személyek eseményt formáló tetteiről.