Összetört serleg

2010. február 24., szerda, Közélet

A médiában, különösen a Háromszékben sok és sokféle visszaemlékezést, véleményt olvashattunk az 1989-es rendszerváltás történéseiről, egyes személyek eseményt formáló tetteiről.

És olvashattunk a megyei RMDSZ megalakulásának körülményeiről — a két történelmi esemény nem különíthető el egymástól —, s természetesen az országos szervezet húszesztendős tevékeny munkásságának eredményeiről és nyilvánvaló kudarcairól, hibáiról.

Mivel bőséggel kaptunk a különböző visszaemlékezésekből, értékelésekből és önértékelésekből is, ezért én csak néhány dologról tennék említést. Arról például, hogy a Ceauşescu bukása utáni napokban, hetekben a nagy kapkodásban, összevisszaságban olyan személyek próbálták a „forradalom nevében" a hatalom gyakorlását a megye élén, akiket a város lakossága érthetően nem tartott magáénak. Nem, mert olyan önjelöltekből verbuválódott, akik — tisztelet a kevés kivételnek — a forradalom lényegét a pártszékház szétzúzásában (még a piszoárokat is összetörték), a tévékészülékek, írógépek, szekrények és mindennek, ami a kezükbe akadt, az ablakon való kidobálásában látták. Önkényesen megfélemlítő akciókba kezdtek: házkutatásokba, személyes bosszúállásba, vadászok fegyvereinek elkobzásába és más félelemkeltő tevékenységbe. Ezért is volt szükség mihamarabb az említett megyei vezetés leváltására, az új vezetőség demokratikus úton való megválasztására.

Mondom, ezért is, de azért is, mert szükség volt olyan vezetésre, amely a fel-feltörő lázongásokat megfelelő tekintéllyel képes volt békés útra terelni, megfékezni az etnikai összecsapást, megóvni a lakosságot a nagyobb megrázkódásoktól. (A ,,jönnek a terroristák" hírére úgy osztogatták a fegyvereket, mint a kenyeret.)

Azokban a viharos napokban szerencsére akadtak olyan közgondolkodású egyének, akik a legfontosabb feladatnak látták a gazdasági élet mielőbbi újraindítását, a lakosság ellátásának biztosítását, a művelődési és általában a társadalmi élet normalizálódását. Az újonnan megválasztott vezetőség is ezekért dolgozott kezdettől fogva.

Igen jelentős esemény volt, hogy a rendszerváltás szinte első óráiban — amikor más politikai alakulatok még fel sem szusszantak — egy lelkes csoport kezdeményezésére megalakult a megyei RMDSZ. (Tudjuk, hogy előbb a Fórum nevet kapta.) Akkor ez volt Háromszéken az első politikai alakulat, amely egyetlen nemzeti közösségbe fogta össze a megye magyarságát, és olyan tömeges megnyilvánulások szervezésére volt képes, ami erőt demonstrált, odafigyelésre kényszerítette a központi hatalmat és nem kevésbé a hirtelen feltörő román nacionalizmust.

Az RMDSZ, különösen a kezdeti tömegrendezvények szervezésével is, egyértelműen kinyilvánította, hogy a magyarság minden áron igényt tart az évtizedek során elorzott jogainak visszaadásához, és magyarként egyenlő módon akarja élni saját életét, akárcsak a románság.

Jó érzéssel gondolok vissza, hogy számomra is valamelyes rész juthatott a rendszerváltás kezdeti időszaka említett problémáinak, gondjainak megoldásában. Megelégedéssel tölt el, hogy több társammal együtt bábáskodhattam az RMDSZ születésénél, az alakuló gyűlés előkészítésében nemcsak hogy részt vehettem, de rám hárult az a megtisztelő feladat is, hogy az alakuló gyűlést levezessem, és segédkezzem a szervezet elindulásában.

Ezekben a hetekben Erdély-szerte megemlékeznek az RMDSZ 20. esztendejének megalakulásáról. Az évforduló alkalmával több dicséret és támadás érte/éri a szervezetet, mint az utóbbi esztendők során. Nincs szándékomban ezeket a véleményeket méricskélni. Döntse el minden politikai alakulat maga, mennyi bűnt tudhat magáénak a hazai magyarok szétforgácsolódásáért.

Ami engem illet, csupán annyit jegyeznék meg, hogy az RMDSZ-t még mindig magaménak érzem, hiszen a ráolvasott vagy valós hibáival együtt az egyetlen magyar szervezet, amely a legtöbbet tett a hazai magyarságért. A húsz esztendő során az országot irányító hatalmak mindenikének — koalícióban vagy anélkül — számolnia kellett az érdekvédelmi szervezettel, nem kerülhették meg.

Jó lenne az ünnepi alkalomhoz méltóan serlegből inni a bort, de szomorú, hogy egyazon cél felé más-más ösvényen tapiskálva, a nagy széthúzásban ,,összetört a serleg". Törött serleggel viszont nem lehet koccintani. Pedig milyen jó lenne már együtt, egy serlegből kortyintani.

Sepsiszentgyörgy, 2010 januárja

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-02-24: Közélet - Iochom István:

A néhai őrnagy és besúgóhálózata (Agache-bortány)

A nemrég kirobbant botrány kapcsán — Tőkés László európai parlamenti képviselő nyilvánosságra hozott egy szekuslistát, melynek első helyén Aurel Agache neve szerepel — az évekkel ezelőtt a néhai őrnagy legidősebb fia által a sajtóhoz eljuttatott, és 1989. december 22-én feldúlt lakásunkban pár nappal később megtalált jegyzőkönyv másolata jutott eszembe.
2010-02-24: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Társadalmi támogatottság nélkül nincs válságkezelés

Nagy Ágnes, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsi tagja (képünk) a Romániai Magyar Közgazdász Társaság helyi szervezetének meghívására tartott előadást Sepsiszentgyörgyön. A pénzügyi és gazdasági válság és annak kezelése témában a nagyszámú közönség előtt felvázolta a helyzetet és annak hazai és nemzetközi kilátásait. Az előadás után kérdéseinkre válaszolt.