Társadalmi támogatottság nélkül nincs válságkezelés

2010. február 24., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Nagy Ágnes, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsi tagja (képünk) a Romániai Magyar Közgazdász Társaság helyi szervezetének meghívására tartott előadást Sepsiszentgyörgyön. A pénzügyi és gazdasági válság és annak kezelése témában a nagyszámú közönség előtt felvázolta a helyzetet és annak hazai és nemzetközi kilátásait. Az előadás után kérdéseinkre válaszolt.

— Előadásában többször is megerősítette, hogy társadalmi támogatottság nélkül semmilyen válságkezelés nem járhat eredménnyel. Mit jelent ez valójában?

— A társadalmi elfogadottságnak elsősorban abból kell kiindulnia, hogy mindazok a programok, melyeket a kormány a gazdaság stabilizálására beindít, a társadalom szereplői által felvállalhatóak és végrehajthatóak legyenek. Nem lehet olyan programokat elindítani, melyek nem alulról építkeznek. Nem lehet olyan programokkal gazdasági növekedést elérni, amiket a minisztériumban egy íróasztalnál összeállítanak. A gazdaság szerkezeti átalakításának tehát legszükségesebb feltétele a társadalmi elfogadottság. A társadalomnak és azon belül a gazdaságnak kell jönnie azzal, hogy mi az, amire ő képes, mi az a potenciál, amit mikró szinten el tudnak érni, hogy a program makró szinten megvalósítható legyen.

— De ez meglehetősen bonyolult kérdés, a gyakorlatban nehéz megvalósítani...

— Természetesen, hiszen ehhez az igényhez, ha nem ugyanabban az időben áll hozzá a kormány a stimuláló eszközökkel — adókedvezménytől a különböző ipari ágazatok külön támogatásáig —, akkor nehéz eredményt elérni. Igenis, egy kormány képes arra, hogy a világgazdaságban új piacokat szerezzen. Ez az egész tehát csak együttesen működik, de mind a két oldalról egy időben kell elindulni. Nem lehet a vállalati szinten sem várni, hogy ott fent mit fognak mondani, és fordítva.

— Ehhez képest a gyakorlatban folyamatosan az látszik, a kormány hoz egy többé-kevésbé korlátozó intézkedést, a válasz pedig le sem reagálom-jellegű. Hogyan lehet akkor a két egymást feltételező szerepet egyeztetni?

— Előlegezzünk annyi bizalmat a kormánynak, hogy tudatosul benne, az egy helyben topogás gazdaságpolitikája, amit 2009-ben folyamatosan űzött, 2010-re már nem lesz érvényes. Azért nem, mert a világpiacok elmozdulnak. Ugyanakkor az elkövetkező két és fél, három évben nem lesznek választások, politikai küzdelmeknek az ország nem lesz színtere, ezért a legfontosabb minden szinten az lenne: nekifogni dolgozni. A kormánynak nagyon nagy szerepe van abban, hogy megtalálja azokat a piacokat, új piacokat, amelyek pótlólagosan hozzá tudnak adódni ehhez az enyhén elinduló és gazdasági növekedést mutató nyugat-európai gazdasághoz.

— Ebbe a folyamatba hogyan tud a jegybank hatásosan bekapcsolódni?

— A nemzeti bank a makroegyensúlynak az egyik pillére, és annak a függvé­nyében lép, tehát lazít vagy erősít, laza vagy restriktív lesz a monetáris politika, ahogy a reálgazdaság elmozdul. Mert hogyha a reálgazdaság nem tud elmozdulni, a monetáris politika folyamatosan restriktív lesz, hisz nincs, amerre lazítania, s nincs, akinek lazítania. A Román Nemzeti Bank monetáris politikája a továbbiakban is óvatos lesz, nem föltétlen restriktív, hisz folyamatosan kamatot csökkentettünk, éppen azért, hogy egyrészt az állami folyamatok tudjanak lecsillapodni, másrészt pedig nézzük meg, hogy merre fog a reálgazdaság 2010-ben a hitelezés terén elmozdulni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-02-24: Közélet - Dali Sándor:

Összetört serleg

A médiában, különösen a Háromszékben sok és sokféle visszaemlékezést, véleményt olvashattunk az 1989-es rendszerváltás történéseiről, egyes személyek eseményt formáló tetteiről.
2010-02-24: Pénz, piac, vállalkozás - :

Genfben mutatják be a Dacia terepjáróját (Új modell a piacon)

Egymilliárd euró bevételt remél 2010-ben az Automobile Dacia gépkocsigyártó új terepjárómodelljének értékesítéséből, mely iránt már most nagy az érdeklődés annak ellenére, hogy csak márciusban mutatják be hivatalosan, és az árát sem hajlandóak elárulni.