JegyzetAki nem eszik, ne is tornásszék!

2010. február 24., szerda, Család

Márciustól különadóval sújtja az egészségtelennek tartott ételeket a kormány. A lista még nem készült el, de azt már tudni, hogy főként az édes és sós ropogtatnivalók, üdítők, gyorséttermi fogások drágulnak meg — a vita arról folyik, hogy a szakértők által szintén elítélt, olcsóbb népeledelek, mindenféle adalékkal duzzasztott felvágottak, félkész termékek és a minőségi áru között hol húzzák meg a határt.

A lakosság többsége ugyanis egyszerűen nem képes megfizetni a több húst és kevesebb vegyszert tartalmazó szalámit, hogy csak a legismertebb példát említsük. Az egészséges étkezés tehát nem pusztán elhatározás kérdése, és bár a szaktárca adatai szerint a felnőtt népesség nagyobbik fele túlsúlyos, a zacskós uzsonnák fő fogyasztói éppen a (szintén aggasztóan gömbölyödő) fiatalok.

Elsősorban őket kívánja védeni a rendelkezés, ami elvben akár helyeselhető is lenne, ha tudnánk, hogy a különadóból befolyt pénzt e korosztály mozgási, sportolási lehetőségeinek bővítésére fordítják. Erről azonban csak egy bátortalan nyilatkozatunk van Cseke Attila miniszter részéről: ezt kellene tenni, több más tárcával összefogva.

És közben mi történik: az oktatásügy kidolgozta a jövő évi tantervet, ebben pedig a nyolcadik osztályosoknak heti egy tornaórát hagyott meg. A kettőből — mikor évek óta ismételgetik, hogy három is kevés lenne. Talán arra gondoltak a kormány emberei, hogy tavasztól ugyanannyi zsebpénzből kevesebb hamburgerre futja, tehát összesen 45 perc (amennyi az átöltözések között marad) elegendő ahhoz, hogy a vizsgadrukkban élő kamasz kirázza magából a padban öt nap alatt felgyűlt energiáit. Vagy inkább azt nézték az ország felelősségérzettől áthatott vezetői, hogy így dupla hasznot érnek el: növelik a bevételeket a luxusadóval, és spórolnak a tornatanárok bérén. Ez ugyan hosszú távon biztosan visszaüt a várható betegségek kezelési költségeiben, de legalább tudni fogjuk, hogy mit tett értünk az RMDSZ ebben az esztendőben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-24: Család - Czompó János:

Professzor a Kilimandzsárón

Egy hónappal ezelőtt arról írtunk, hogy Fazakas József sepsiszentgyörgyi egyetemi tanár a Kilimandzsáró megmászására készül. Azóta sikeresen eljutott Afrika tetejére, szerencsésen, épségben hazaért, több száz fényképen örökítette meg a látottakat.
2010-02-24: Család - Fekete Réka:

Amit minden diáknak ismernie kellene

A Mohos
A tanulók fele járt a Szent Anna-tónál, de csak negyede a Mohosban, a gyermekek szüleikkel ritkán kirándulnak, de az iskolával sem jut el mindenki Háromszék legszebb természetvédelmi területeire — derült ki abból a felmérésből, melyet a kőröspataki Kálnoky Ludmilla Általános Iskola diákjai készítettek, és amelynek eredményeit szombaton ismertették a Sepsiszentgyörgyön tartott negyedik Pro Natura tanszimpóziumon. Itt nyolc iskola tíz csapata mutatta be vetített képes dolgozatát a Büdös-hegyről és környékének természeti kincseiről.