Gyorskölcsönt csak itthon

2010. február 24., szerda, Közélet
Széles körben elterjedt az ügyfelek átverése a hitelnyújtó intézményekben és zálogházakban: a fogyasztóvédelmi hivatal országos kampánya során majdnem minden egységben észleltek szabálysértést, sok esetben bírságoltak is.

Ezúttal nem a bankokat, hanem az önsegélyző pénztárakat, hitelszövetkezeteket ellenőrizték, és 96-ból 96 esetben jegyeztek kisebb-nagyobb kihágásokat. 52 alkalommal beérték figyelmeztetéssel, 44 pénzintézetben azonban büntettek. A zálogházakban kicsit kedvezőbb az arány, 357 fiókból 274-et értek mulasztáson, de 152 megúszta a figyelmeztetéssel. A tiltott, ám mégis élő praktikák között első helyen a megtévesztő reklámajánlat áll, utána következnek az ügyfél számára előnytelen szerződések (változó jutalékokkal és előre nem ismert módon változó kamatokkal, magas előlegekkel, illetve a személyes adatok kötelező, üzleti célú beszolgáltatásával, félreérthető záradékokkal, elhallgatott büntetőkamatokkal stb.). A zálogházak kedvelt fogása szintén a csalóka reklám, no meg a hiányos tájékoztatás (kimarad a szolgáltatói díj, az áfa, de még a zálogban hagyott tárgyak ára is), olykor a szerződés ellentmondásos, vagy nem állítanak ki másodpéldányt az ügyfél számára, de az is előfordul, hogy a kárpótlás mikéntjéről feledkeznek meg (ha a zálogtárgy elvész vagy tönkremegy). (demeter)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-02-24: Közélet - :

Svájci ajándék az őrkői gyerekeknek

A Svájci Evangéliumi Egyházak Segélyszervezete, a HEKS ― régi partnere az illyefalvi LAM Alapítványnak ― tavalyi látogatásának egyik eredménye a Néri Szent Fülöp Iskolában az ajándékosztás.
2010-02-24: Közélet - :

Az elemi iskola Csomortán kincse

Ha egyszer megszüntetnek egy falusi I—IV. osztályos iskolát, azt míg a világ, visszaállítani nem lehet.