A magyar anyanyelv használatáért tüntettek Révkomáromban

2010. február 24., szerda, Világfigyelő

A magyar anyanyelv szabad használatáért tüntetett közel 500 egyetemi hallgató tegnap délután a szlovákiai Révkomáromban. A szónokok a magyar nyelv melletti kiálláson túl toleranciára és együttműködésre szólítottak fel, de kifogásolták a szlovák államnyelvet védő törvényt. A Klapka térre meghirdetett békés demonstráció szervezői magyar és szlovák nyelvű szórólapokon hívták fel a résztvevőket a tüntetés szabályainak betartására.

,,Optimális esetben a szlovákokkal együtt kellene átlendülnünk ezen a problémán, de nem nyelvünk, kultúránk másodrangúsítása mellett, hanem türelemmel, megmutatva, hogy van létjogosultsága a magyar nyelv aktív használatának" — jelentette ki egyebek között Tóth Tímea, a Szlovákiában és Csehországban tanuló magyar egyetemistákat összefogó hálózat elnöke.

A demonstráción felszólalt Czibula Ádám, a révkomáromi Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, aki elmondta: a diákönkormányzat egyhangú döntéssel állt a tüntetést szervező két diák, Méri Tamás és Litomericky Krisztián mellé, mert az Európai Unióban senkinek sem lenne szabad félnie amiatt, hogy az anyanyelvét használja. A diákszervezet elnöke leszögezte, hogy a magyarok félelmének leküzdése érdekében tüntetnek, mert ,,az ember lassan már félve szólal meg magyarul olyan településeken, ahol az arányunk még mindig 50 százalék fölötti". Czibula Ádám rámutatott: csak a magyar nyelv következetes használatával érhető el, hogy komolyan vegyék az anyanyelv iránti igényt.

Az Anyanyelvünkért Polgári Társulás elnöke, Cúth Csaba felszólalásában kiemelte: a szlovák nyelvtörvény szerint a természetes személyeket nem lehet büntetni az anyanyelv használatáért, de nem ez a kiskapunak látszó lehetőség a helyzet megoldása, hanem olyan környezet megteremtése, ahol bárki szégyen és bűntudat nélkül szólalhat meg anyanyelvén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-24: Közélet - :

Az elemi iskola Csomortán kincse

Ha egyszer megszüntetnek egy falusi I—IV. osztályos iskolát, azt míg a világ, visszaállítani nem lehet.
2010-02-24: Világfigyelő - :

A fehéroroszországi lengyel kisebbség jogvédelmét kérik az EU-tól

Lech Kaczynski lengyel államfő a fehéroroszországi lengyel kisebbség melletti szolidaritást kért az Európai Uniótól. A fehérorosz lengyel kisebbség mintegy 400 000 lelket számlál.