Rangos jelölések sepsiszentgyörgyi művészeknekGopo-díj-várományos a Varga Katalin

2010. február 27., szombat, Magazin

Hét kategóriában is díjra jelölték a Varga Katalin balladája című filmet a romániai filmek Oscar-díjának nevezett Gopo-gálán. A kis túlzással háromszékinek is nevezhető alkotásért a legjobb film, legjobb női főszerep (Péter Hilda), legjobb operatőr (Győri Márk), legjobb mellékszereplő (Pálffy Tibor), legjobb eredeti filmzene (Steven Stapleton, Geoff Cox), legjobb vágás (Fekete Mátyás), legjobb hang (Kovács Györgyi, ifj. Erdélyi Gábor, Székely Tamás) kategóriákban szoríthatunk.

A gálát március 22-én a parlament Egyesülés Termében rendezik az ígéretek szerint minden korábbinál látványosabb külsőségek között, ahol többek között „fellép" a Dacia autógyár legújabb sztárja, a Duster terepjáró is.

A versenyben összesen 47 olyan romániai produkciójú film vesz részt, amelyet 2009-ben mutattak be: 14 nagyjátékfilm, 13 dokumentumfilm és 20 rövidfilm. Az első kategóriában a legtöbb jelölést, 11-et Radu Jude debütfilmje, A legboldogabb lány a világon (Cea mai fericită fată din lume) című román—holland koprodukció könyvelheti el. A legendás Gopo-figurát megjelenítő román Oscar-szobrocskák alkotója Adrian Ilfoveanu szobrász.

Peter Stickland angol rendező filmjét, a brit—román—magyar koprodukcióban készült Varga Katalint (magyar címe: Varga Katalin balladája) hat erdélyi településen — Sepsiszentgyörgyön, Kommandón, Bélafalván, Besenyőn, a Gyilkos-tónál és Szelindeken — forgatták, gyártásvezetője a kézdivásárhelyi születésű magyarországi színész, Pál Zsolt. A történet arról szól, hogy a Péter Hilda által alakított Varga Katalin kisfiával megszökik otthonról, és keresi a módot arra, hogyan álljon bosszút azokon a férfiakon, akik őt évekkel korábban megerőszakolták. A film legfontosabb szerepeit a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház korábbi, illetve jelenlegi művészei, Péter Hilda, Pálffy Tibor és Mátray László, az ugyancsak szentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház művészei, Florin Vidamski és Fatma Mohamed, Kántor Melinda, a Kolozsvári Állami Színház művésze, valamint a 13 éves szentegyházi Tankó Norbert játssza.

Az alkotás már részesült egy igen rangos szakmai elismerésben: a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon egy évvel ezelőtt a film két hangmérnöke, ifj. Erdélyi Gábor és Székely Tamás elnyerte a kiemelkedő művészi teljesítményért járó Ezüstmedve-díjat.

A filmet e hét végétől vetítik a magyarországi mozikban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-27: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Minifoci
* A zabolai kispályás labdarúgó-bajnokság 17. fordulójának eredményei: Rdosz—Tanács 4—15, Reál Margit—Kéknefelejcs 3—4, Kovásznai Pepsi—Agro Star 0—3, Barkácsolók—Tamásfalvi Farmerok 4—10, Phoenix—Spártaiak 2—3. Az állás: 1. Tanács 51 pont, 2. Kéknefelejcs 41 p., 3. Reál Margit 31 p., 4. Tamásfalvi Farmerok 30 p., 5. Agro Star 25 p., 6. Spártaiak 20 p., 7. Barkácsolók 16 p., 8. Rdosz 16 p., 9. Phoenix 12 p., 10. Kovásznai Pepsi 4 p.
2010-02-27: Közélet - :

Háromszéki nekigyürkőzés (Fodor Pál sepsiszentgyörgyi textilgyári főmérnök emlékezik)

Bucs József, Hegyi Zoltán és Fodor Pál
egy textilgyári ünnepségen, 1979
A ,,magyar világban" szülőfalumban, Csíksomlyón kisgyermekként megélt karácsonyok óta az első boldog, bár egyáltalán nem békés karácsony az 1989-es volt. Negyvenöt év után úgy tűnt: egy csapásra szabadulunk a kettős rabság: a kommunizmus nagyon diktatórikus formája és a nemzeti elnyomás alól. Akkor tényleg azt reméltem, hogy ez így lesz.