Egyéves a sepsiszentgyörgyi magánóvoda

2010. március 2., kedd, Közélet

Közösségben jobb a hangulat

Nem az óvoda, hanem két kétéves kislány születésnapját ünnepelték a napokban a tavaly februárban megnyílt Dohány utcai magánóvodában, ahol azóta benépesedett a három év alatti gyermekek csoportja, öten járnak az óvodai csoportba, és beindult a délutáni tánc-, román- és angolnyelv-oktatás.

A magánházból kialakított óvodában a kőröspataki Nagy Jenő által készített bútorok, a játék házikó és megannyi szétszedhető, összerakható játék társaságában fogadja minden reggel Réka és Dóra óvó néni, valamint Enikő, a dada a gyermekeket. Hetente kétszer orvosi vizsgálattal kezdődik a nap, az óvodát működtető Eleven Kft. által szerződtetett doktornő szigorúan hazaküldi azokat, akiknél a legkisebb jelét is látja a megbetegedésnek. Ez néha rosszul érinti a szülőket, de megértőek, otthon gyermekük hamarabb gyógyul, és nem adják át másoknak a betegséget. A két-három évesek csoportjában együtt játszanak a román és a magyar gyermekek, az óvodában egyelőre csak magyar csoport működik, ha lesz jelentkező, román csoport is indul. A kicsiknek és nagyoknak tíz óráig együtt tartják a tevékenységeket, az óvodások utána külön teremben tanulnak. Az ebédet egy cég szállítja, egyezkedni is lehet velük, azt hozzák, ami a gyermekeknek a legjobban ízlik. Ebéd után csend honol a Dodó óvodában, a gyermekek alszanak, aki akar, részt vesz a délutáni táncórán és angolórán, ahová külsősök is jönnek, egy ideje a nyelvórákat kisiskolások is látogathatják, számukra külön tantermet rendeztek be, nyá­ron pedig szabadtéri órákat is tarthatnak az udvaron kialakított fedett térben. A díjakat úgy szabták meg, hogy abban az oktatás, a játék, a délutáni órák, az ebéd és a bábszínházjegy is benne van, a három év alattiaknak 480 lej havonta, az óvodásoknak 580.

Szőcs Domokos, a Dodó magánóvoda működtetője elmondta, nem csak a nagyon tehetős szülők gyermekei járnak hozzájuk, olyan nagyszülő is van, aki külföldön dolgozik, és ő fizeti a tandíjat meg az óvodai ellátást, egyes családokban összefognak a szülők, nagyszülők, és közösen fizetnek. Szőcs Domokos és felesége is így tett, a családban, a rokonság és a barátok körében talált segítőkre az óvoda indulásánál, az ingatlan használatáért jelenleg is kedvezményes bért fizetnek, kezdetben is tudták, a törvény tiltja, hogy oktatási tevékenységből haszon származzék, vállalkozásuk tehát nonprofit jellegű, így annak is örvendenek, egy év után nem bánták meg, hogy belevágtak. Bővíteni is szeretnének, hogy a gyermekeknek iskolás korukig ne kelljen elhagyniuk az óvodát. Tavaly februárban egy hónapig egyetlen kisfiú járt az óvodába, szülei mindennap hozták, soha nem hiányzott, jelenleg tizenöten érkeznek reggelente, szüleik azt mondják, jól választottak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-03-02: Közélet - Hecser László:

Ragaszkodnak iskolájukhoz a köpeciek és a felsőrákosiak (Tiltakoznak a szülők)

Attól félnek a köpeci és a felsőrákosi diákok szülei, hogy a következő tanévtől megszűnnek a helyi általános iskolák felső tagozatai, azaz gyermekeiknek már ötödikes kortól Baróton kell folytatniuk tanulmányaikat. Aggodalmuknak valós oka van: szeptemberben már felmerült a felszámolás réme — akkor aláírásgyűjtésbe kezdtek, és egységesen fellépve sikerrel jártak —, ám most, a tanügyi intézmények új finanszírozási rendszere miatt nagyobb a valószínűsége ennek, mint valaha. Bár Baróton nem kellene összevont osztályba járniuk, szaktanár oktatna minden tantárgyat, a szülők mégis kitartanak álláspontjuk mellett, s ragaszkodnak a tagozat megtartásához. Állítják, a megszüntetésnek közösségük egésze megérzi hiányát.
2010-03-02: Gazdakör - Incze Péter:

Eurómilliárdos nagyságrendű fejlesztések (Átalakulás előtt a hazai mezőgazdasági támogatási rendszer)

Múlt heti lapszámunkban a hazai és a magyarországi nemzeti kiegészítő támogatásokat hasonlítottuk össze, ma az anyaországi fejlesztési támogatások megvalósulását járjuk körül, utalva az itthoni pályáztatási lehetőségekre.