Átalakulás előtt a hazai mezőgazdasági támogatási rendszerEurómilliárdos nagyságrendű fejlesztések

2010. március 2., kedd, Gazdakör

Múlt heti lapszámunkban a hazai és a magyarországi nemzeti kiegészítő támogatásokat hasonlítottuk össze, ma az anyaországi fejlesztési támogatások megvalósulását járjuk körül, utalva az itthoni pályáztatási lehetőségekre.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó támogatásokat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében négy intézkedéstengely mentén osztották fel. A 2007—2013-as költségvetési időszakban több mint 5,1 milliárd eurónyi uniós forrás áll rendelkezésre a mezőgazdaság, a vidéki környezet és a vidéki térségek fejlesztésére. A források felhasználása az alábbi megosztásban történik: a mezőgazdaság és az erdészeti szektor versenyképességének javítására 2,366 milliárd euró (48 százalék), a környezetvédelmi és természeti környezet fejlesztésére 1,626 milliárd euró (35 százalék), az életminőség javítására és a vidéki területek diverzifikálására 690 millió euró, a Leader-fejlesztések támogatására pedig 272,3 millió euró.

Hiányzó könnyítések

A hétéves periódusra tervezett jogcímből eddig 36 jogcímet hirdettek meg pályáztatási lehetőségként. A magyar szakminisztérium a pályázati feltételek könnyítésére 2009 júniusától számos intézkedést foganatosított, így a beruházások gyorsítása érdekében előlegigénylésre nyílik lehetőség az állattartó telepek, kertészeti és növénytermesztési létesítmények (szárítók) korszerűsítésére, a mezőgazdasági termékek értéknövelésére és az öntözési beruházások megvalósítására. Az elnyert támogatási összeg maximum húsz százalékát lehet támogatási előlegként igényelni. Ezt a könnyítést, sajnos, nálunk nem alkalmazzák, így megtörténhet, hogy elégséges pénzalap hiányában a romániai gazdának egy ideig fel kell függesztenie a beruházás megvalósítását. A biztos megvalósítás érdekében a magyar szakminisztérium a határidőt is meghosszabbította, így a támogatott gépvásárlásnak két év alatt kell megtörténnie, az építkezési beruházások határidejét pedig kitolták három évre. A válság miatt a foglalkoztatási kötelezettségre vonatkozó szankció is megszűnt, eltörölték a kötelező biztosítást, az elszámolható költségek részeként a közműszolgáltatónak fizetendő csatlakozási díj is elszámolható.

A tervezett 58 támogatási jogcímből tavaly 36-ot indítottak el, amelyre több mint 116 000 támogatási pályázat érkezett. Az első tengely (fejezet) keretében valamennyi lényeges támogatási konstrukció elindult (állattenyésztési telepek korszerűsítése, kertészet, növénytermesztés, gépbeszerzés, élelmiszeripar, fiatal gazdák, öntözés, szaktanácsadás stb.). Összesen 45 000 támogatási kérelmet nyújtottak be, ezek közül 29 747 pályázatot nyilvánítottak támogathatónak. A támogatási összegek a beruházás befejezését követően több mint 2,5 milliárd euró értékű beruházási színvonal elérését teszik lehetővé.

Az egyik nagyon hasznos pályázati lehetőség az állattartás korszerűsítését célozza, amit a magyar szakminisztérium is kiemelt prioritásnak tart. Ilyen jogcímen összesen 2239 támogatási kérelem érkezett be, a megítélt támogatás mértéke több mint 800 millió euró. A géptámogatásra többször is hirdettek pályázati kiírást, eddig több mint tízezer kérelem érkezett be, a jóváhagyott támogatási igény 148,5 millió euró. Sok magyar gazda veszi igénybe a szárítók építésének támogatását is, eddig 816 új és felújított szárítót építettek, illetve korszerűsítettek uniós alapokból. A támogatási összeg ez esetben több 110 millió eurót tesz ki. Az élelmiszeripar korszerűsítése jogcím keretében 548 támogatási kérelem érkezett, a jóváhagyott összeg 170 millió euró.

Módosuló pályázati füzetek

A fiatal gazda támogatása jogcímen igen sikeres és hatalmas volt az érdeklődés. Ez a jogcím nálunk is pályázható volt két kiírási ciklusban. A román szakminisztérium az eligazító pályázati füzetek átalakításán dolgozik, az ígéret szerint a közeljövőben még felszabadítják a fejezet pályázhatóságát. Magyarországon két szakaszban összesen 8660 pályázat érkezett be, de a programban a jogcím támogatására előirányzott pénz kevésnek bizonyul, a támogatási kérelmek összege a keret hatszorosát jelenti.

Egy másik jogcímre, a gazdaságátadás támogatására összesen 61 mezőgazdasági termelő nyújtott be támogatási kérelmet közel 41,5 millió euróra. A gazdaságátadási támogatás célja a termelőtevékenységet végzők életkorszerkezetének javítása, összehangoltan a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásával. Ugyanakkor elősegíti az elaprózódott birtokstruktúra ésszerű koncentrálását és a gazdaságok átlagos méretének növelését. Ez a jogcím is megtalálható a román vidékfejlesztési tervben, egyelőre azonban nem ismeretesek a pályázás körülményei.

A termelői csoportok támogatása jogcímre 72 támogatási kérelmet nyújtottak be, és több mint 3,6 millió eurót fizettek ki rá. Ez a jogcím nálunk is folyamatosan pályázható volt 2009 folyamán, de e tekintetben is módosítják az eligazító füzetet. Háromszéken az Árkosi Búzakalász és a barátosi szarvasmarhatartó egyesület jó ideje kész pályázatokkal várja a kiírást. A szaktanácsadás támogatása jogcím célja a mezőgazdasági termelők segítése a kölcsönös megfeleltetés és a munkabiztonság követelményeinek betartásában, illetve a gazdaság teljesítményének javításában. Az elmúlt három évben összesen 17 716 támogatási kérelmet nyújtottak be ötmillió euró értékű támogatás értékben. A magyar gazdák a szaktanácsadási szolgáltatásokat 82 területi szaktanácsadói központon keresztül tudják igényelni. Ezt a jogcímet nálunk még nem írták ki, bár a 2007—2013-as időszakban érvényes kidolgozott román vidékfejlesztési tervben szerepel pályázati lehetőségként.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-03-02: Közélet - Fekete Réka:

Egyéves a sepsiszentgyörgyi magánóvoda

Közösségben jobb a hangulat
Nem az óvoda, hanem két kétéves kislány születésnapját ünnepelték a napokban a tavaly februárban megnyílt Dohány utcai magánóvodában, ahol azóta benépesedett a három év alatti gyermekek csoportja, öten járnak az óvodai csoportba, és beindult a délutáni tánc-, román- és angolnyelv-oktatás.
2010-03-02: Gazdakör - Csinta Samu:

Védekezés a méhcsaládok összeomlása ellen

A családösszeomlást okozó vírusos méhbetegségről tart előadást március 6-án, szombaton 10 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termé­ben a járvány egyik legnagyobb európai szakértője, dr. Rusvay Miklós.