Védekezés a méhcsaládok összeomlása ellen

2010. március 2., kedd, Gazdakör

A családösszeomlást okozó vírusos méhbetegségről tart előadást március 6-án, szombaton 10 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termé­ben a járvány egyik legnagyobb európai szakértője, dr. Rusvay Miklós.

A gödöllői Szent István Agráregyetem tanára a két évvel ezelőtt az Egyesült Államokban jelentkező járvány kórokozóinak feltérképezésére szakosodott az utóbbi időben. A kaptárak teljes kiürülésével járó betegség több háromszéki méhészt is sújtott, így a szervezők szombaton is nagy érdeklődésre szá­mí­tanak. A Romá­niai Méhtenyésztők Egyesü­letének háromszéki szervezete által rendezendő előadás a második ebben az évben — tudtuk meg Benedek Leventétől, a megyei szervezet elnökétől. Január végén egy másik neves magyarországi szakember, Árvay György tartott képzést az alacsony keretű rakodókaptárak technológiájáról, az eseményen a szervezet százöt tagja közül több mint hetvenen vettek részt. Az egyesület a szakemberképzésben is segíti a tagságot, megfelelő szakképesítést bizonyító okirat hiányában ugyanis nem lehet pályázni uniós forrásokra.

Megyénkben a lakosság több mint egy százaléka — 270 személy — rendelkezik szakirányú oklevéllel, e tekintetben Háromszék országos listavezető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-03-02: Gazdakör - Incze Péter:

Eurómilliárdos nagyságrendű fejlesztések (Átalakulás előtt a hazai mezőgazdasági támogatási rendszer)

Múlt heti lapszámunkban a hazai és a magyarországi nemzeti kiegészítő támogatásokat hasonlítottuk össze, ma az anyaországi fejlesztési támogatások megvalósulását járjuk körül, utalva az itthoni pályáztatási lehetőségekre.
2010-03-02: Gazdakör - :

Hírlugas

Márciusi teendők a kertben
Közeledik a tavasz, ezért itt az ideje, hogy elővegyük a vetési naplót. A bolygók járása, a gazdálkodók földműves-tapasztalata és hozzáállása is sokat segíthet a kertészeknek, hogy veszélyes mértékű szennyezés nélkül termeljünk, megfelelő módon éljünk együtt környezetünkkel és adottságainkkal.