Hírlugas

2010. március 2., kedd, Gazdakör
Márciusi teendők a kertben

Közeledik a tavasz, ezért itt az ideje, hogy elővegyük a vetési naplót. A bolygók járása, a gazdálkodók földműves-tapasztalata és hozzáállása is sokat segíthet a kertészeknek, hogy veszélyes mértékű szennyezés nélkül termeljünk, megfelelő módon éljünk együtt környezetünkkel és adottságainkkal.

Így március elején megkezdhetjük a gyümölcsfák, a szőlő és a kerti növények metszését, nyírását. Sövény és kerítés céljára fűzfadugványokat készítsünk elő, és ültessük el március folyamán. A termési folyamat előkészítése tulajdonképpen novemberben kezdődik, akkor kell jól felkomposztálni fáinkat, dugványainkat, bozótjainkat, felásni és trágyakovásszal (fakenőccsel) permetezni törzsre és ágakra. A trágyakovász készítése faedényben történik szarvasmarhatrágya, agyag, zabliszt, fahamu és savó hozzáadásával. Keverés, szűrés után permetezzünk, ezt a munkát három termésnapon át kell elvégezni. Márciusban a humuszpreparátumot is kiszórjuk a talajra, ezzel is megpermetezzük a törzseket, ágakat. Amikor az első levelek megjelennek, levélnapon csalánteával is kell permetezni. Virágzás után rögtön kvarcpreparátumot is ajánlatos a levélzetre permetezni. Termésnapon egyszer cickafark virágjából készült teával is kell permetezni. Figyelem: teával csak leveleket lehet permetezni! (Bíró Zoltán)

Óriástojás: négyszer nagyobb

Az átlagos tyúktojásnál négyszer nagyobb, 29 cm-es tojást tojt egy brit baromfi. A tojás kerülete 21 centi. „Anyja" neve: Matilda. A tyúk gazdája, a 36 éves Mark Cornick rendkívül megdöbbent Matilda produktuma láttán, először azt hitte, egy liba tojhatott ipswichi kertje végébe. A gigatojás héja nagyon vékony, és repedés is keletkezett rajta. Matilda egyébként — mondta gazdája a Daily Telegraph brit lapnak — elég régóta nem tojt, így önmagának is nagy meglepetést szerezhetett. Matilda fáradozása ellenére nem tojta be magát a Guinness Rekordok Könyvébe. A világcsúcstartó tyúktojás kerülete 22,8, hossza 31 centi volt. 1896-ban tojta egy brit tyúk.

Shakira a szépségkirálynő

A Shakira névű hároméves fejőstehén lett a győztes a Legjobbak szemléjén a németországi Verdenben. Az alsó-szászországi Asendorfból érkezett fekete-fehér tehén kétszáz vetélytársnőjét előzte meg. A zsűrit elsősorban formás tőgyeivel és csinos lábaival győzte meg elsőségéről. Gazdája 2500 euró jutalomban részesült. A döntőbe jutott szászországi és alsó-szászországi marhákat a zsűri több körön át összesen 410 000 állat közül választotta ki. A szépségversenyen a nemesi családfa mellett a tökéletes megjelenés is kötelező. Ezért az izgatott gazdák még a bemutatkozás előtti utolsó pillanatokban is hajszárító, hajkefe és hajspray segítségével csinosítgatták teheneiket. A felkészülés már hetekkel a nagy verseny előtt megkezdődött. A paták ápolása, a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás mellett a teheneknek a kifutón való járás gyakorlásához is időre volt szükségük.

Kevesebb kávé terem

A világ kávétermelői egyre több problémával kénytelenek szembesülni a globális felmelegedés miatt. A nemzetközi kávészervezet, az OIC adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik. „Már vannak bizonyítékok a klímaváltozás következményeire" — közölte a szervezet elnöke, Néstor Osorio a guatemalavárosi nemzetközi kávékonferencián. Az elmúlt huszonöt év alatt a termőrégiókban fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami magasabban fekvő vidékek felé tereli a kávétermelőket. A felföldi kávéfajtákat manapság a tengerszint felett 1200—1500 méterrel termelik. A kereslet a 2001-es 62 millió tonnáról 2009-re már 80 millió tonnára emelkedett, a termelés viszont tavaly mindössze 75 millió tonna volt. Kolumbia termése 35 százalékkal esett vissza, El Salvador és Costa Rica pedig még nem heverte ki a 2000 és 2005 közötti ötvenszázalékos terméscsökkenés következményeit. A kilenc latin-amerikai kávétermelő ország termése 28 százalékkal csökkent a legutóbbi termőszezonban. 2009 októbere és 2010 januárja között Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Mexikó, Peru és a Dominikai Köztársaság 5,6 millió hatvankilós zsák kávét exportált. A guatemalavárosi 3. nemzetközi kávékonferencián több mint 1100 szakértő, termelő, kereskedő jelent meg 77 országból a kávéipar jövőjének megvitatására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-03-02: Gazdakör - Csinta Samu:

Védekezés a méhcsaládok összeomlása ellen

A családösszeomlást okozó vírusos méhbetegségről tart előadást március 6-án, szombaton 10 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termé­ben a járvány egyik legnagyobb európai szakértője, dr. Rusvay Miklós.
2010-03-02: Riport - Szekeres Attila:

Viszályok Nagyajtán

Korrupcióval, lopással, bosszúállással vádolják némely helybeliek a nagyajtai rendőrőrs parancsnokát, aki a maga rendjén visszautasítja a vádakat, s kéri a bizonyítékokat. Nem felhőtlen a viszony a községháza és az őrs között sem.