MementóDr. Jancsó Miklós

2010. március 3., szerda, Magazin

1930-ban, nyolcvan évvel ezelőtt búcsúztatta a Kolozsváron megjelenő Orvosi Szemle az orvosprofesszort, egyetemi tanárt és orvos szakírót. 1868-ban született Árapatakon, ahol nagyapja, Jancsó Tamás (1786—1856) a falu református lelkésze volt. Gidófalvi eredetű családként szóródott szét a família a nagyvilágban. Jancsó Miklós a Kolozsvári Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1892-ben, és az akkori Purjesz-klinika tanársegéde lett.

Fiatalon őt tartották az Erdélyben endémiásan fellépő malária legkiválóbb ismerőjének. Berlini és breslaui külföldi tanulmányútjairól hazatérve lett a Kolozsvári Egyetem tanára és a Klinikák vezető-orvosa. Mert többedmagával nem volt hajlandó esküt tenni a román állampolgárságra, áttelepedett Szegedre. Itt az ő nevéhez fűződik a belklinika megalapítása. Az egyetemen tanított, ahol a tbc és a reccurens fertőzések szakembere lett. Hamvai Szegeden pihennek. Nevét viseli a Szegedi Tudományegyetem orvostudományi kollégiuma. Életét és munkásságát id. Issekutz Béla írta meg id. Jancsó Miklós és ifj. Jancsó Miklós a két orvostudós című könyvé­ben (Budapest, Akadémiai Kiadó, 1968). Fia, dr. Jancsó Miklós (1903—1966) a szegedi Orvostudományi Egyetem kétszeres Kossuth-díjas professzora volt, aki számos vakációját töltötte Árapatakon. A dédnagyapa Jancsó Tamás lelkész síremléke a református templom déli portikusza előtt áll. A család távolabbi rokonai Budapesten, Árkoson és Gidófalván élnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-03: Sport - :

Román Kupa

* A teremlabdarúgó Román Kupa első fordulójában ma két mérkőzést játszanak a kézdivásárhelyi városi sportcsarnokban. Délután fél háromtól a megyeszékhelyi I. ligás Sepsi FC a Kolozsvári Clujanát fogadja — a meccset élőben közvetíti a Régió Rágió —, míg 17 órától a kézdivásárhelyi II. osztályos KSE az élvonalbeli Székelyudvarhelyi SK-t látja vendégül.
2010-03-03: Magazin - :

Fény- és hangjelenségek Miskolc fölött

Különös hang- és fényjelenségeket tapasztaltak vasárnap éjszaka azok, akik feltekintettek az égboltra Észak-Magyarország egyes részein, illetve Szlovákiában. Katasztrófavédelmi szakemberek szerint meteort láthattak.