Tempóváltás

2010. március 4., csütörtök, Család

Két kisbaba ül egymás mellet a kocsiban, mosolyognak, gügyörésznek békésen... A jelenet annyi nyugalmat, örömet sugároz, hogy elgondolkodom.

Nézem a rohanó embereket, eszembe jut a magam reggeli rohanása is. Mi történik hát velünk, hogy ennyire kifordulunk önmagunkból, hogy sokszor még egy mosolyra sem futja, csak rohanásra és fáradt összeroskadásra?

A felgyorsult közlekedés, a felpörgetett élettempó korszakában vajon még időtálló a régi közmondás bölcsessége: Lassan járj, tovább érsz! Mit tudtak az öregek, akár az egyszerű falusi emberek is, amit mi nem tudunk magunkévá tenni, sokszor még megérteni sem. Hogyan lehet tovább érni, ha lassabban megyünk, kérdezhetnénk, hiszen ez fizikai ellentmondás.

Igen ám, de aki figyel, aki ésszerűen szervezi meg a napját, akit nem rándít görcsbe a stressz, az eredményesebben munkálkodik. Ennek a következménye viszont a fáradtság határainak kitolódása, a jobb közérzet, a szervezet megkímélése a kimerüléstől.

Amit egy keleti ember természetesnek tart, a türelmet, az apróságoknak a megfigyelését, a kivárást, azt a nyugati ember hátráltatónak, civilizációellenesnek érzi, és rohanásra szoktatja már óvodáskorú kisgyerekét is. Így a gyerekek már korán részesei lesznek annak a körforgásnak, ami mókuskerékszerűen magához szippantja őket, és forgásban tartja egész életükön át.

Ez a mostani világ tempója — érvel az egyik énem —, ha leállsz, eltaposnak, kiesel a fejlődési folyamatból, kirekesztett leszel. Megbetegszel, kifulladsz, elszaladsz az élet szépségei mellett — érvel a másik énem, és tudom, hogy mindkettő valahol igaz.

Felidéződnek bennem a példák mindkét igazság alátámasztására: egy sikeres üzletember képe, aki mindig tudott nagy iramban dolgozni és élni, meg egy valamikor sikeres ügyvédnőé, aki egy kézművestábor lakójaként próbálta megízlelni a lassú, türelmes csodateremtés mozzanatait, ezzel segítve önnön gyógyulását.

Kezdem érezni, hol a hiba, hiszen a sikeres üzletembernek csak az eredményességről szólt a híradás, lehet, ő is pihen évente akár többször is minden kényelmet megadó üdülőkben. Lehet, hogy őt nem fárasztotta a gyors tempó, mert egész kisegítő személyzet készítette elő eredményessége talaját. Sokszor éppen egy társ állt a háttérben, meghúzódva a másik sikerének árnyékában…

Váltani kell, tudatosan odafigyelni a tempóra, a pihenés módjára és rendszerességére, mert hanem felőröl a mókuskerék — szögezem le végül, és talán nem csak magamnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-03: Közélet - :

Megmarta egy kóbor kutya

Február 27-én 10 óra körül Kézdivásárhelyen a volt ügyészség előtti járdán egy kóbor kutya megharapta a bal alkarját, és földre döntötte a patikából hazafelé tartó Márkos Rudolf nyugdíjast.
2010-03-04: Család - Balázs Tivadar:

Miért hagyják el a nők a férjeiket? (A lelkesítő házasság)

Meglepő módon nem elsősorban a hűtlenség, fizikai erőszak, részegség vagy hasonló devianciák miatt. A nők ugyanis kilencven százalékban egyszerűen az elhanyagoltság miatt lépnek ki egy kapcsolatból.