Hó felett és hó alatt

2010. március 4., csütörtök, Család
Napok óta megérkezni látszik a még korai tavasz. Hírnökei is, íme, már itt vannak. Felfedezem itt-ott az emberi jelenlétet jelző, eldobott szemét között a martilaput (Tussilago farfara) és a hóvirágcsokrok bólogató fejecskéit.

Igyekezniük kell a kora tavaszi növényeknek, mert a talajt árnyékba borító lombok már nem adnak esélyt a föld alatti gyöktörzsnek, illetve a hagymának arra, hogy tartaléktápanyagot asszimiláljanak, és azt gondosan meg is őrizzék jövő tavaszig.

Bizony, a hóvirág dárdaszerűen emelkedő leveleivel előtör az avar alól, a hó alól is, és míg a martilapu sárga virágaival, ő fehérségével lesz az első rovartáplálék nektárjával, virágporával. Az évről évre gyarapodó fiókhagymáival képez kedves, derűs csoportokat nyirkos, árnyékosabb kerti helyeinken. Telt virágú változata gyakori kertjeinkben. A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis L.) nevet tehát jogosan használja, csakúgy, mint a nivalis (havas) és a görögök galanthus (tejvirág) jelzőjét. Tudnunk kell azonban e szelíd növényről, hogy alkaloidjai miatt mérgező. A gyógyászatban a galantamint, amelyet hagymájából nyernek (acetilkolinészteráz-gátló hatású), izomgyengeség, újabban pedig az Alzheimer-kór kezelésére használják.

A sárga, fészekvirágzatú martilapu levelei később, a virágok elnyílása után terülnek szét, olykor a 30 cm-es nagyságot is elérik. Gyulladásos, illetve légzőszervi betegségek gyógyítására használják, zsenge leveleiből főzeléket is készíthetünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-04: Család - Balázs Tivadar:

Miért hagyják el a nők a férjeiket? (A lelkesítő házasság)

Meglepő módon nem elsősorban a hűtlenség, fizikai erőszak, részegség vagy hasonló devianciák miatt. A nők ugyanis kilencven százalékban egyszerűen az elhanyagoltság miatt lépnek ki egy kapcsolatból.
2010-03-04: Család - :

Szívbetegség fenyegeti az elhízott gyerekeket

Az elhízott gyerekeknél már hároméves korban megjelennek a későbbi szívbetegségre utaló jelek — közölték amerikai kutatók a Pediatrics szakfolyóirat legfrissebb számában.