Önbizalmunk tele

2010. március 4., csütörtök, Közélet

Úgy vélem, a ’89-es fordulat húszéves évfordulóján a kelleténél több, ún. kiábrándult ember szólalt meg. A ,,kijózanodottak" tömegéből ennek ellenére is kimagaslanak azok, akik joggal kérik számon a társadalmon jó szándékaik meghiúsulását, mert ők ama napokban valóban átlagon felüli bátorságról tettek tanúbizonyságot.

Fegyvert fogtak, őrt álltak, szervezetet alapítottak, veszéllyel dacolva új rendet kívántak megalapítani. A hasonlóan kiélezett helyzetekben sokan vizsgáztak kimondottan jól, sokaknak sikerült eszme- és cselekvő társakra találniuk. (Eleven bizonyíték példájuk amellett, hogy a felkelés átfogó társadalmi forradalomba csaphatott volna át, hogy az alulról is megújulhatott volna, ha sikerül a maga hatalmi szerveit megteremtenie és megvédenie.) Aki közülük mindazonáltal idegenkedett a politikusi pályától, és utóbb a magánéletbe húzódott vissza, könnyen eshetett a kiábrándulás áldozatául, amit csak felerősít a sok nem kellőképpen kiérlelt megállapítás, mely ama napokról máig kering közberkekben.

Nekem úgy tűnik, a kiábrándulás, illúzióvesztés mozzanata a kelleténél mintha nagyobb hangsúlyt kapna a visszaemlékezésekben is. Pedig aki akkor bátran és emberségesen viselkedett, az ma is nyugodtan meríthetne erőt akkori szerepvállalásából, abból, ahogy kilépve a magánszférából valamely értelmesnek vélt közügy mellé állt. Ha a váltás bonyolult, esetünkben alighanem évtizedekre elhúzódó folyamatának boncolgatásakor mindig a forradalom elsikkasztásának, a becsapottságnak a tényénél kötünk ki, valójában igazságtalanok vagyunk mind a történelem, mind saját áldozatkészségünk iránt.

A történelem iránt azért, mert — érdemes áttanulmányozni az 1848-as forradalmak történetét Párizstól Pestig bármelyik színtéren — e mozgalmakat bizonyos értelemben mindig ,,eltulajdonítja" egy csoport, az előnyökön sosem osztozik egyenlően minden társadalmi kategória. (Az eltérítés, kisiklatás persze már súlyosabb vád.)

A cselekvő résztvevők másik kategóriája, mely ma a ,,becsapottak", ,,kiábrándultak" sorait gyarapítja, azért igazságtalan önmagával szemben, mert valós erényeit mintegy saját közreműködésével kisebbíti. Az érthető, hogy a közélet politikai térfelén való fellépéstől sokan ódzkodnak, de ha nem lenne olyan nagy a kiábrándulás, akkor a másik térfél, a civil társadalmi ma sokkal több szervezetet és nagyobb teljesítményt mutathatna fel. Hatalmas szükség van ebben az agyonállamosított világban a független, önálló polgári kezdeményezésre, az egyletekre és társaságokra, az eleven és befolyásos közvéleményre, az öntevékeny szervezetekre, melyek megfékezhetnék a pártok, hivatalok, a közigazgatás hatalmának korlátlan burjánzását. A frontot itt szinte kizárólag a sajtóorgánumok tartják, már amelyiket még nem vásárolták fel.

A kishitűség ’89 kapcsán nemegyszer mai gúzsbakötöttségünk negatív reflexe, és inkább súlyosbítja, mint gyógyítja a bajt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-03-04: Közélet - Sylvester Lajos:

A fotós fiókja

Albert Levente fotós kollégánk a lapnál a Háromszéki nekigyürkőzés kötet lezárásának napjaiban szokatlan időben, késő este jelentkezett. Egy köteg archív fotót hozott, valamennyi ’89 decemberének legforróbb pillanataiban készült, ugyanabban az időszeletben, mint Kala Sándor amatőr fotós harminchét felvétele, és nagyjából ugyanabból a szögből, a pártszékházzal szembeni saroktömbház második emeletének lakásából. Másik kollégánk, Tompa Ernő ajánlotta neki, hogy abban a lakásban jó ismerőse lakik, oda nyugodtan bekopoghat.
2010-03-04: Közélet - :

Barót a fordulat napjaiban (Incze Sándor ny. lelkipásztor, esperes emlékezik)

Mi, idős emberek szívesen olvassuk és emlékezünk vissza az 1989. utáni ,,forró" napokra és hónapokra. Figyelmesen olvastam én is a fenti címmel megjelent írást a Háromszék február 3-án és 4-én megjelent számában, hogy miképpen történtek az események Baróton. A történelmi hűség kedvéért szeretném az alábbiakat hozzáfűzni.