Mi, hol, mikor?

2010. március 8., hétfő, Mi, hol, mikor?
Hitvilág

A sepsiszentkirályi unitárius egyházközség egyetemes imahetén ma 19 órától Nagy Adél sepsikőröspataki evangélikus lelkész hirdet igét. Kedden Gocsmán Sándor zaláni református lelkész szolgál.

Kiállítás

* A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum ’48-as termében pénteken 19 órakor megnyílik az In memoriam Gábor Áron (1814—1849) című kiállítás.

* A kézdivásárhelyi Vigadó kistermében pénteken 18 órakor megnyílik Ardai Ildikó textilművész Festékes című kiállítása.

Könyvbemutató

A kézdiszentléleki Kemény Zsigmond Községi Könyvtárban csütörtökön 18 órakor bemutatják dr. Turóczi Ildikó Buen Camino! Jó utat! című könyvét. A kötetet a szerző jelenlétében Fekete Vince költő, lapszerkesztő méltatja.

Alakuló széki szervezetek

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Szervezetének elnöke csütörtökön 17 órára hívta össze — a helyi szervezetekkel egyeztetve — az RMDSZ Sepsiszéki Szervezetének alakuló ülését a sepsibodoki kultúrotthonba. A küldöttgyűlésen a küldöttek megvitatják és elfogadják a szervezet alapszabályzatát, és megválasztják a széki elnököt.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata bemutatóra készül a héten: Tadeusz Slobodzainek Ilja próféta című előadást újította fel Bocsárdi László. A bemutató kedden 19 órától a kamarateremben lesz. További előadások: csütörtökön és pénteken 18, vasárnap 19 órától.

Az előadás hat új színész közreműködésével került felújításra, velük együtt az új szereposztás tagjai: Pálffy Tibor, Szalma Hajnalka, Kicsid Gizella, Gajzágó Zsuzsa, P. Magyarosi Imola, Erdei Gábor, Szakács László, Nagy Alfréd, Diószegi Attila, Márton Lóránt, Fazakas Misi, D. Albu Annamária, Pál Ferenczi Gyöngyi, Nemes Levente, Mátray László és Nagy Lázár József. Az előadás színpadra állításában Bocsárdi László rendező alkotótársai volt Bartha József díszlet- és jelmeztervező, Könczei Árpád zeneszerző, valamint Deák Barna szcenikus.

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében a William Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiája nyomán készült fizikai színházi előadását ma 19, kedden 14 órától mutatja be. Rendező: Uray Péter.

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház a hét végén erotikus reneszánsz velencei szövegekből építkező vígjátékot mutat be. A Casanova rendezője-díszlettervezője M. C. Ranin. A bemutató szombaton 19 órakor lesz a színház nagytermében, a következő előadás vasárnap 19 órakor. Jegyet a színház pénztáránál lehet váltank munkanapokon 11―15 óráig, valamint az előadás előtt 18 órától. Előjegyzés a 0267 315 324-es és a 0733 601 965-ös telefonon.

* A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a Részletek a bolyongás meséiből című előadását szombaton 19.30 órától a Mikes Kelemen Főgimnázium dísztermében adja elő. Rendező: Fazakas Misi. Helyet előjegyeztetni a városi közönségszervező irodában lehet.

Minden sepsiszentgyörgyi előadásra jegy a városi rendezvényszervező irodában (Szabadság tér 1. szám, a volt európai uniós iroda a színház mellett, telefon: 0267 312 104) vásárolható hétfőtől csütörtökig 11―16, pénteken 11―13 óráig, a helyek lefoglalhatók a 0267 312 104-es, a 0728 083 336-os és a 0745 589 214-es telefonon is. Jegyek az előadás előtt a helyszínen kaphatók, a pénztár az előadás kezdete előtt egy órával nyit.

*

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház egyik vendégjátéka, Ödön von Horváth Mit csinál a kongresszus című darabjának sepsiszentgyörgyi bemutatója technikai okok miatt elmarad. A Tamási Áron Színház tisztelettel kéri bérletes nézőit, akik bérletükkel erre az előadásra váltottak helyet, hogy szíveskedjenek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadásai közül egy másikat választani. A bérletes vendégjátékként meghirdetett nagyszínpadi előadások mellett a színház felnőttbérletei előzetes helyfoglalás alapján a marosvásárhelyi színház stúdió-előadásain is érvényesíthetőek. Helyfoglalásért (illetve a Mit csinál a kongresszus című előadásra lefoglalt helyek átírásáért) kérik, csütörtökig szíveskedjenek felvenni a kapcsolatot a városi rendezvényszervező irodával, telefon: 0267 312 104, 0728 083 336, 0745 589 214. Megértésüket köszöni a színház irodalmi titkársága.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Bartók Termében szerdán 18 órakor Száll a perc címmel énekkari hangverseny lesz. Bemutatkozik a HELP Egyesület Pitypang kórusa. Meghívott vendég az uzoni Szivárvány kórus. Vezényel Sebestyén Lajos és Keresztes Enikő.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében szombaton 18 órától a Remember Enescu kamaraegyüttes koncertje A kamaraegyüttes három fiatal zenészből áll: Cristina Radu szoprán, Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu zongoraművész. Mindhárman a Bukaresti Zene Egyetem végzettjei, jelenleg ugyanennek az intézménynek a doktoranduszai. Cristina Radu a Brassói Opera szólistája, Corina Răducanu a bukaresti Dinu Lipatti Zene Líceum tanára, Eugen Dumitrescu a bukaresti Mozartinno Zene- és Kreativitás Műhely alapító tagja és tanára.

* A kézdivásárhelyi Vigadó Art Caffé klubjában szombaton 21 órától Blúz Bend-koncert. A sepsiszentgyörgyi együttes blues- és rockörökzöldeket játszik: Hobo Blues Band-, Deák Bill Gyula-, Eric Clapton-, Doors-, Tina Turner-, B. B. King-, Janis Joplin- feldolgozásokat. Tagjai: Oláh Annamária (ének), Szabó Pál Szabolcs (gitár, ének), Oláh Badi Alpár (basszusgitár, ének), Kelemen Szilárd (gitár), Csurulya Árpád (dobok). A jegy ára: felnőtteknek 10, diákoknak 5 lej.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében vasárnap 19 órától a magyarországi H-599 rockegyüttes ünnepi koncertje. A 2001-ben alakult együttes elsősorban a magyar történelem jeles eseményeit zenésíti meg. A jegy ára: 10 lej.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében március 15-én, hétfőn 19 órakor Tolcsvay László és a NO coMMent zenekar ünnepi koncertje. A NO coMMent 1993-ban alakult, tagjai: ifj. Födő Sándor (dob, ütőhangszerek), Móricz Mihály (gitárok, ének), Anti Tamás (gitárok, szájharmonika, ének), Födő Sándor (basszusgitár, ének) Bartha Tibor (hegedű, billentyű, vokál). A jegy ára: 15 lej.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 19 órától a Huszárik Filmklubban a Milos Forman rendezői sorozatban a Larry Flynt, a provokátor című 1996-os amerikai filmdrámát vetítik, amit beszélgetés követ. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

Előadás. A kovásznai Fá­bián Ernő Népfőiskola az I. (központi) Református Egyházközség gyülekezeti termében ma 17 órakor tartja A magyarság mint érték. Magyar kincsek, emberi értékek. Rejtett, de felismerhető magyar értékek című vetített képes előadást. Meghívott Vetési Zoltán Temesvárról. Az előadást a kézdivásárhelyiek 18 órakor a Vigadó kistermében hallgathatják meg.

Filmes alkotóműhely. Fischer Gábor budapesti filmrendező egyhetes alkotóműhelyt szervez Sepsiszentgyörgyön. Az idei Szent György-napok idején és hátterében zajló cselekmény lesz a résztvevők által kitalált és elkészített film témája. Forgató­könyvírás, rendezés, operatőri munka, vágás és nem utolsósorban szereplés iránt érdeklődők jelentkezését várják a 0744 379 072-es telefonon Kósa Ferencnél.

Konferencia. Kis- és kö­zépvállalkozásoknak szóló, aktív finanszírozási programokat bemutató konferenciát tartanak szerdán a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházban. A konferencia nyitott bárki számára, aki pályázni kíván. Részletekről érdeklődni az Asimcovnál lehet (Sajtó utca 4. szám, telefon: 0367 620 141).

Paloasztronautika. Földön kívüli civilizációk létéről és bolygónkon tett múltbeli látogatásaik lehetőségéről beszélgetnek kedden 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében. Minden érdeklődőt szívesen látnak, akár az egyházak, akár a tudomány képviselőit is. Vitavezető: Kósa Ferenc.

Önsegítő csoport. Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtárában minden hétfőn 18 órá­tól a szenvedélybetegek (alkohol-, játék-, kábítószerfüggők) és hozzátartozóik találkoznak. Várják mindazokat, akiknek már sikerült megváltozniuk, valamint azokat, akik változtatni szeretnének életükön. Érdeklődni a 0729 121 188-as és a 0752 617 213-as telefonon 19 óra után, hétfő kivételével. Teljes diszkréció!

Lomtalanítás vidéken. Kedden Málnáson és Málnásfürdőn gyűjti össze a Tega Rt. a háztartásokban fölöslegessé vált, használt bútorokat és más háztartási eszközöket, a használt villamos és elektronikus készülékeket (televízió- és rádiókészülék, mosógép, hűtőszekrény stb.). Bővebb felvilá­gosítás a 0267 310 123-as telefonon.

Áramszünet. Ma és kedden 8—17 óráig Gelencén a 3-as transzformátor körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1409
szavazógép
2010-03-08: Sport - :

Megállt az idő? (Periszkóp)

Néhány héttel ezelőtt örömünkben ujjongva ugrándoztunk: Hip, hip, hurrá! Lesz új sportigazgatónk! Aki végre tesz is valamit azért, hogy megállítsa a megye sportéletének zuhanását; akinek lesznek elképzelései, ötletei az irányában, hogy végre az legyen a sportmozgalmunk, ami a hivatása; aki tud és mer versenyeket szervezni, s ily módon vissza tudja csalogatni sportpályáinkra az embereket; aki tudja, hol van Barót, Kovászna...; aki tud kapcsolatot teremteni a potenciális támogatók és a sportmozgalom között; aki tud kommunikálni; aki elfogulatlan nagyon összeszűkült sportágaink irányításában; akinek van egy valós értékskálája, és nincsenek kivételezettjei; aki tudja, mit miért tesz...
2010-03-08: Sport - Tibodi Ferenc:

A király visszatért (Forma 1)

Ne értelmezzék rosszul a címet, nem a J. R. R. Tolkien A gyűrűk ura trilógiájának harmadik kötetéről beszélünk, hanem a német hétszeres világbajnok Michael Schumacherről, aki három év kihagyás után tért vissza a száguldó cirkuszba.