MementóHoffmann Géza

2010. március 10., szerda, Magazin

Hetven esztendővel ezelőtt helyezték örök nyugalomra Budapesten az erdővidéki szénbányászat jeles mérnök igazgatóját, a közíró, függetlenségi párti politikus Hoffmann Gézát, aki több évtizeden át Barót-vidék társadalmi életének meghatározó egyé­nisége volt. 1871-ben született Selmecbá­nyán, és az ottani bányászati akadémia oklevelével zsebében lett előbb a borszéki, majd 1900-ban a köpeci szénbánya (Erdővidéki Bányaegylet Rt.) mérnök igazgatója.

Nevé­hez fűződik a fejtési rendszer korszerűsítése, Csongrád megyéből telepített kubikosokkal külfejtést is nyitott, amit 1916-ig működtetett. Felelős szerkesztője volt a Baróton megjelenő Erdővidék lapnak, állandó munkatársa a Magyar Földtani Intézetnek. Székelyföld kincsei című tanulmánya Sepsiszentgyörgyön (1901) és Baróton jelent meg (1909). Szabad idejét a falusi közművelődés szervezésére fordította. Pályamunka című, háromfelvonásos színművét a sepsiszentgyörgyi Kossuth Könyvnyomda Rt. adta ki 1911-ben. Az impériumváltozás szakmai pályáját megtörte. Köpeci kúriáját eladta, Nagyajtára költözött, onnan irányította a Kakas-pataki (Középajta) bányafeltárást. 1921-ben Budapestre repatriált. Emlékét — rokonsági kapcsolat révén — a sepsiszentgyörgyi és kovásznai Gazda és a marosvásárhelyi Benedek család őrzi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-10: Magazin - :

Váll nélküli ruha és kevés ékszer

Pánt nélküli ruha, feltűzött haj és visszafogott ékszerek jellemezték az idei Oscar-divatot, a vörös szőnyegen felvonuló hírességek a szerény eleganciára és a biztonságos stílusra szavaztak 2010-ben.
2010-03-10: Magazin - :

Százfelé figyel, mégis kevesebb balesetet okoz

Beszél, mutogat, táskájában matat, eszik, vagy netán sminkel, ráadásul tűsarkúban — sorolta a női autóvezetők tipikus ,,gyengéit" a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési alosztályának vezetője.