Százfelé figyel, mégis kevesebb balesetet okoz

2010. március 10., szerda, Magazin

Beszél, mutogat, táskájában matat, eszik, vagy netán sminkel, ráadásul tűsarkúban — sorolta a női autóvezetők tipikus ,,gyengéit" a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési alosztályának vezetője.

A rendőrségi véleményt nem csak a közúti ellenőrzések tapasztalatai támasztják alá, nagyjából ugyanerre a megállapításra jutottak a mogyoródi Hungaroringen hétfőn megtartott nőnapi ügyességi vetélkedőn is — mondta Cservenák Helga. Szerinte egyébként ezek a ,,gyengeségek" egyúttal a női sofőrök erősségei is, hiszen vezetés közben a megosztott figyelemre igen nagy szükség van. Noha a rádió állomásgombjának csavargatása, a hátsó ülésen utazó gyerek vagy kutya ,,rendszabályozása", egy-két szem cukorka kicsomagolása vagy épp a tükörbe feledkező rúzsozás nem tartozik a körültekintő vezetés módszerei közé, a hölgyek sokkal kevesebb és enyhébb kimenetelű balesetet okoznak, mint a férfiak — fűzte hozzá az alosztályvezető.

A gyengébb nem gyengéi között a manőverezési képességet, a vészfékezést és a parkolási ügyetlenkedésekben megnyilvánuló nagyfokú oldaltévesztést emelte ki Cservenák Helga. Szerinte míg a hölgyek inkább pici hibából kerülhetnek nagy bajba, addig a férfiak szinte belehajtják magukat egy-egy vakmerő autós mutatványukkal a komoly, nemegyszer halálos kimenetelű közlekedési balesetekbe. Az alosztályvezető úgy véli, hogy eltérő habitusuk és vezetési szokásaik miatt egészen másként kellene oktatni a tanfolyamra járó nőket és férfiakat, s néhány külföldi példát is érdemes volna átemelni a magyarországi KRESZ-be. Franciaországban például szigorúan büntetik a tűsarkú cipő viselését autóvezetés közben, hisz ebben a lábbeliben a vészfékezés ugyanúgy lehetetlen, mint mondjuk két pedál egyidejű helyes kezelése.

Cservenák Helga hozzátette: a rendőrség nem csak ezekre a kisebb-nagyobb szabálytalanságokra, hanem a férfiakra való fokozott odafigyelésre is igyekszik felhívni a hölgyek figyelmét. Nap mint nap meg kell(ene) győzni a férjeket, fiú­testvéreket, férfi munkatársakat az óvatosabb közlekedés fontosságáról, hisz a hölgyek azok, akik este mindenkit hazavárnak. Nem véletlenül kapta a rendhagyó nőnapi vetélkedő a NŐ a biztonság címet — hangsúlyozta az alosztályvezető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-10: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Hoffmann Géza (Mementó)

Hetven esztendővel ezelőtt helyezték örök nyugalomra Budapesten az erdővidéki szénbányászat jeles mérnök igazgatóját, a közíró, függetlenségi párti politikus Hoffmann Gézát, aki több évtizeden át Barót-vidék társadalmi életének meghatározó egyé­nisége volt. 1871-ben született Selmecbá­nyán, és az ottani bányászati akadémia oklevelével zsebében lett előbb a borszéki, majd 1900-ban a köpeci szénbánya (Erdővidéki Bányaegylet Rt.) mérnök igazgatója.
2010-03-10: Magazin - :

Vigyázat, részegek!

Egy földön tápászkodó ember üveggel a kezében — ezt az érdekes figurát láthatják egy nem szokványos közúti jelzőtáblán azok a gépkocsivezetők, akik az Arad megyei Pécska városon hajtanak keresztül. Igaz, nem sokáig.