Röviden

2010. március 11., csütörtök, Világfigyelő
Büntethető a holokauszttagadás

Sólyom László köztársasági elnök aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást tegnap, mert véleménye szerint a jogszabály nem alkotmányellenes ― közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.

Magyarázatként elmondta: az alkotmánybíróság 2000-ben a nemzeti jelképek megsértése és az önkényuralmi jelképek használata kapcsán hozott határozataival kivételesen lehetővé tette, hogy szűken meghatározott, szimbolikus ügyekben, a politikai szükségességre hivatkozva, bizonyos vélemények kinyilvánítását akkor is bűncselekménynek nyilvánítsa a törvényhozó, ha az nem uszít gyűlöletre. Az ilyen büntető jogszabályokra tehát nem az alkotmányossági mérce vonatkozik, mint a véleményszabadság korlátozására általában ― emelte ki.

A Fidesz és szövetségesei

Megerősítette a hét szövetségesével kötött szerződését a Fidesz tegnap. Az aláírások után Orbán Viktor azt mondta, ha megkapják a magyar választók támogatását, ez a szövetség képes lehet arra, hogy olyan célokat tűzzön ki az ország elé, amelyeket jó szívvel támogat Magyarország nagy többsége, és amelyek megvalósítása ,,alkalmassá tesz bennünket arra, hogy Magyarország nemzetközi tekintélyét is visszaszerezzük". A Fidesz szövetségesei közé tartozik a KDNP, a Fidelitas, a Kisgazda Polgári Egyesület, a Lungo Drom, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja, valamint a Nemzeti Fórum.

Peking a tibeti buddhizmus ellen

A kínai hatóságok nem hajlandóak semmilyen kompromisszumra Tibettel kapcsolatban, fel akarják számolni a buddhizmust a tartományban, szisztematikusan elnyomják annak népét ― jelentette ki a dalai láma tegnap, a tibeti felkelés leverésének 51. évfordulóján. A vallási és politikai vezető ismét leszögezte, hogy Peking állításával ellentétben ő nem törekszik Tibet függetlenségére, hanem csak bizonyos mértékű autonómiát szeretne, amelyben a tibeti nép szabadon gyakorolhatja kultúráját, nyelvét és vallását. A kínai hatóságok a tibeti lakosok megtervezett ,,hazafias átnevelésébe" kezdtek a kolostorokban, börtönre jellemző körülmények közé kényszerítik a szerzeteseket, nem hagyják őket nyugodtan tanulni, hivatásukat gyakorolni ― tette hozzá.

Vita a telepépítés miatt

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter felháborodását fejezte ki az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv előző napi bejelentése miatt. Az izraeli belügyi tárca kedden, az izraeli―palesztin tárgyalások felújításának küszöbén adta hírül annak jóváhagyását, hogy zsidó telepesek számára 1600 új lakást építsenek a palesztinok által maguknak követelt Kelet-Jeruzsálemben. Az oktalan bejelentés megzavarja a palesztinokkal folytatandó, Izrael számára rendkívül fontos béketárgyalásokat ― közölte Barak hivatala. A tervet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Joe Biden amerikai alelnök is elítélte, kifejtve, a telepek illegálisak a nemzetközi jog értelmében. A bejelentés miatt diplomáciai botrány is keletkezett, mivel épp az amerikai alelnök látogatása alatt hagyták jóvá az 1600 új lakás építését a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben. ,,Ennek nem lett volna szabad éppen Joe Biden látogatása alatt megtörténnie. Nagyon kínos helyzet, bocsánatot kell kérnünk ezért a baklövésért" ― jelentette ki a katonai rádióban Jichák Hercog népjóléti miniszter.

Ma megbénul Görögország

A két legnagyobb görögországi szakszervezet által mára meghirdetett huszonnégy órás általános sztrájk miatt leáll majd minden közszolgáltatás, nem nyitnak ki az iskolák, a vám- és adóhivatalok, nem működnek a tömegközlekedési eszközök, és a repülőterek is bezárnak. Számos felvonulás lesz, amelyhez csatlakoznak a rendőrség, a tűzoltóság és a parti őrség tagjai is. A sztrájkolók a kormány múlt héten bejelentett újabb, ezúttal 4,8 milliárd eurós költségvetési bevételnövelő intézkedései ellen tiltakoznak, amit részben az állami alkalmazottak bérének és prémiumainak csökkentésével, az üzemanyagok és a szeszes italok áfájának növelésével kíván elérni. A szakszervezetek sztrájkfelhívásához csatlakoztak a légi irányítók is, emiatt mára töröltek minden, Görögországba irányuló és onnan induló járatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-03-11: Világfigyelő - B. Kovács András:

Hazaffyaktól hemzsegő parlament (Jegyzet)

A szlovák parlament olyan újabb bizonyítványt állított ki magáról, ami miatt sok magyaráznivalója lesz az európai közvélemény előtt, a saját maga becsületén ejtett foltot mégsem fogja tudni eltüntetni — hacsak nem magával a jogszabállyal együtt.
2010-03-11: Közélet - Farcádi Botond:

Kihagynák Maros megyét (Régióátszervezési kilátások)

A Demokrata-Liberális Párt kolozsvári berkeiből kiszivárgott, meg nem erősített információk szerint Kovászna, Hargita és Brassó megyéből álló fejlesztési régió létrehozását szorgalmazza a nagyobbik kormánypárt. Mint ismeretes, az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetben — amelyet a szenátus hallgatólagosan elfogadott, de a végső döntést az alsóházban kell meghozni — a szövetség a jelenlegi nyolc helyett tizenhat fejlesztési régió létrehozására tett javaslatot, az egyik a székelyföldi megyéket, Hargita, Kovászna és Maros megyét tömörítené.