Régióátszervezési kilátásokKihagynák Maros megyét

2010. március 11., csütörtök, Közélet

A Demokrata-Liberális Párt kolozsvári berkeiből kiszivárgott, meg nem erősített információk szerint Kovászna, Hargita és Brassó megyéből álló fejlesztési régió létrehozását szorgalmazza a nagyobbik kormánypárt. Mint ismeretes, az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetben — amelyet a szenátus hallgatólagosan elfogadott, de a végső döntést az alsóházban kell meghozni — a szövetség a jelenlegi nyolc helyett tizenhat fejlesztési régió létrehozására tett javaslatot, az egyik a székelyföldi megyéket, Hargita, Kovászna és Maros megyét tömörítené.

A Demokrata-Liberális Párt és az RMDSZ közötti hivatalos tárgyalásokon erről a változatról nem esett szó, az egyeztetéseken még nem jutottak el a régiók megrajzolásáig — szögezte le lapunk érdeklődésére Olosz Gergely, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője, aki maga is tagja annak a tárgyalócsoportnak, amelyet a két párt hozott létre, hogy egyezség szülessen a jogszabály ügyében. Mint mondta, ez is egy lehetséges változat, amiről lehet tárgyalni, de az RMDSZ szempontjából sokkal előnyösebb lenne a Hargita, Kovászna és Maros megyéből álló fejlesztési régió. A három megyének ugyanis közös a múltja, hagyományai, kultúrája, és mindezek a gazdaságra is kihatnak. Ráadásul a három megye fejlettségi szintje is közelebb áll egymáshoz — érvelt az RMDSZ által javasolt felosztás mellett Olosz.

A képviselő azt is elmondta: az eddigi egyeztetések során megállapodtak a Demokrata-Liberális Párttal, hogy a jelenlegi fejlesztési régiók nem eléggé hatékonyak, több kisebb régióra lenne szükség, de a határvonalakig, a felosztásig még nem jutottak el. Abban is egyetértenek a koalíciós partnerek, hogy a felosztás során több szempontot kell figyelembe venni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-03-11: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Büntethető a holokauszttagadás
Sólyom László köztársasági elnök aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást tegnap, mert véleménye szerint a jogszabály nem alkotmányellenes ― közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.
2010-03-11: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Poraiból Előpatak

Kedvező időre várva
Szinte hihetetlen, hogy Előpatak egyike tönkretett fürdőhelyeinknek, ahol késő ősszel megkezdték egy kezelőközpont építését A borvíz útja program alapjaiból. Két hatalmas pannó hirdeti angol és román nyelven: uniós pénzekből épül az új gyógyfürdő, és Előpatak a legelső munkatelepe annak a programnak, amelynek értéke 5 461 295 euró. Szabad-e hinnünk, hogy valóban főnixmadárként kel életre az egykoron virágzó balneológia?