JegyzetA letépett kokárda

2010. március 16., kedd, Múltidéző

Március 15-én mindig nagymama történetei jutnak eszembe. Nagyon szépen tudott mesélni, s nekem főleg az tetszett, hogy beszéde különbözött az itteni emberekétől. Nem csoda, hisz messziről, Biharpüspökiből került e vidékre — Tamásfalvára —, sajátos nyelvjárást hozva magával, melyet haláláig megőrzött.

A második világháború idején szövődött a fiatal székely fiú és a bihari lány közötti szerelem, amely házassággal végződött, és így lett a városi leányból székely falusi lány.

Történetei között egyaránt szerepeltek humorosak és szomorúak. Hányszor kértük egy-egy nekünk tetsző történet megismétlését! Nagyon sokra szinte szó szerint emlékezem. Ezek közé tartozik a kokárda története.

Háborús hangulat uralta Nagyváradot és környékét, mindenütt a pusztulás jeleit lehetett látni, romba dőlt házakat, kioltott emberéleteket, nincstelenséget, reményvesztettséget, félelmet. A II. világháború utolsó fejezetéhez ért, világossá vált a németek és szövetségeseik veresége. A szovjet csapatok gyors iramban törtek előre. Egy viszonylag csendes reggeli órában fiatal lány igyekezett kerékpárral az út szélén Biharpüspökiből Nagyváradra. Szilvakék kabát volt rajta, gallérjára kitűzve a kokárda. Hirtelen motorbicikli állt meg mellette. Az egyik tiszt leugrott, a kokárdára mutatott, és a géppuskát a lányra fogta. A másik tiszt azonban közbeszólt: ,,Lasă! Nu împuşca!" Ekkor leengedte a géppuskát, kitépte a kokárdát, ledobta a földre, rálépett, majd a lányt arcul csapta.

A lány pár percig döbbenten állt, megalázva érezte magát, könnye végigfolyt az arcán, de nem fordult vissza. Kemény daccal és összeszorult ököllel tolta a kerékpárt egy darabig, majd felült rá.

A szilvakék kabátot, a kokárda kiszakításakor maradt kis lyukkal, éveken keresztül ereklyeként őrizte.

A történet egyik ismétlésekor az egykori fiatal lány — nagymamám — minket, unokákat arra kért, ahányszor kokárdát tűzünk a kabátunkra, jusson eszünkbe az ő története, és emlékezzünk rá.

Tehát március 15-én az én kedves, melegszívű nagymamámra is emlékezem!

Tóth Andrea, Kézdivásárhely

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-03-16: Múltidéző - Farcádi Botond:

Fiatalok daloltak a Lábas Háznál

Szabadság, egyenlőség, testvériség — csendült fel a Mikes Kelemen Főgimnázium diákjainak torkából az 1848-as szabadságharc eszméit zengő dal tegnap délben Sepsiszentgyörgyön a Lábas Ház előtt.
2010-03-16: Múltidéző - Farcádi Botond:

Ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság (Cserkészek emklékeztek az Óriáspince-tetőn)

Több tucat fiatal dacolt tegnap este a rendkívül erős, hideg széllel, a szemerkélő hóval az Óriáspince-tetőn: a hatalmas, millió szikrát szóró őrtűz körül szorosan egymás mellett állva, népdalokat énekelve, verseket szavalva, együtt imádkozva azonban a zord időjárás ellenére is sikerült meghitt hangulatot teremteniük és az 1848-as szabadságharc évfordulójához méltó megemlékezésnek fiatalos lendületet adniuk.