Cserkészek emklékeztek az Óriáspince-tetőnAhol az Úrnak lelke, ott a szabadság

2010. március 16., kedd, Múltidéző

Több tucat fiatal dacolt tegnap este a rendkívül erős, hideg széllel, a szemerkélő hóval az Óriáspince-tetőn: a hatalmas, millió szikrát szóró őrtűz körül szorosan egymás mellett állva, népdalokat énekelve, verseket szavalva, együtt imádkozva azonban a zord időjárás ellenére is sikerült meghitt hangulatot teremteniük és az 1848-as szabadságharc évfordulójához méltó megemlékezésnek fiatalos lendületet adniuk.

A háromszéki cserkészek által szervezett ünnepélyen többnyire fiatalok — cserkészek, EMI-sek — vettek részt, de helybeliek, idősebbek is kilátogattak az eseményre, amely koszorúzással kezdődött, majd rövid műsorral folytatódott. A fagyban is melegséget nyújtó tűz körül mintha még a népdalok, a versek is tisztábban csendültek volna fel, szinte látni lehetett a felvirágzott ágyút, érezni a lovas katona jelenlétét, hallani a székely harangok dörgését a hídfőn — Dóczi Eszter, Kósa Ágota, Gáspár Kincső felszólalásainak, szavalatainak pedig a pattogó tűz, süvítő szél, csikorgó hó, a széllel is dacoló fáklyák fénye teremtett minden díszletnél természetesebb keretet.

Ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság ― idézte a Korinthusbeliekhez írt levelet Bukovinszky Cs. Tünde lelkipásztor a magyar és a szé­kely himnusz eléneklését követő áhítatban, hangsúlyozva: szabadságunknak nem szabad tunyasággá válnia, és aki nem tartozik valahová, nem is vállalhat felelősséget senkiért. Közös imával zárult a cserkészek megemlékezése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-03-16: Múltidéző - :

A letépett kokárda (Jegyzet)

Március 15-én mindig nagymama történetei jutnak eszembe. Nagyon szépen tudott mesélni, s nekem főleg az tetszett, hogy beszéde különbözött az itteni emberekétől. Nem csoda, hisz messziről, Biharpüspökiből került e vidékre — Tamásfalvára —, sajátos nyelvjárást hozva magával, melyet haláláig megőrzött.
2010-03-16: Múltidéző - Cserey Zoltán:

Háromszék katonái a szabadságharc kezdetén (2.)

Jobbágyokkal együtt a nemesek ellen
Az országgyűlés székely katonasággal kapcsolatos rendelkezéseinek kedvezőtlen fogadtatásától tartva 1848. június 4-én Teleki József Horváth Albertnek küldött levelében felkészíti a várható ellenszenv csillapítására: ,,Minthogy könnyen attól lehet tartani, hogy ha június 2-án tartott országgyűlésen a törvényjavaslat, mely a szélybéli ezredeknek őrsereggé leendő átváltoztatásáról szól, a kormánya alá bízott székben köztudomásra jutand, félreértésre és igy tetleges fellépésre is alkalmat adhat.