Elégedetlenek a pedagógusok

2010. március 17., szerda, Közélet

Sepsiszentgyörgyön egyeztettek tegnap a Tanügyiek Szabad Szakszervezetének háromszéki csoportfelelősei az országos szervezet által a múlt héten elhatározott tiltakozó akciókról.

Első lépésként csütörtökön figyelmeztető jellegű, fehér karszalagos japán sztrájkot tartanak, pénteken pedig a prefektúra előtt állnak tiltakozó őrséget. Nagy Gábor bizalmi lapunknak elmondta: az egységes bérezési törvény alkalmazása miatt tagságuk körében nagy az elégedetlenség, az alkalmazottak januárban és februárban tavalyi fizetésük 80 százalékát kapták, és néhány iskolát leszámítva nem adták ki a tizenharmadik fizetést. Így például azok a tanítók és óvónők, akik a bolognai rendszer keretében végezték az egyetemi szintű képzést, nem kapták meg az ennek megfelelő bérezési besorolást. Akik pert nyertek fizetésük emelése ügyében a 2008/221-es törvény értelmében, nem részesültek nagyobb bérekben, a művészeti iskolák esetében nem növelték a fejpénz szorzóját — sorolt fel néhányat a panaszok közül a szakszervezet háromszéki elnöke.

A negyvenkilenc szakszervezeti csoportfelelős többsége a tanügyben tapasztalható káoszra panaszkodott. Nagy Gábor szerint olyan állapotok tapasztalhatók, hogy nem lehet tudni, mi történik egyik napról a másikra, és bár kollégáik nyaggatják a pontos válaszokért, ,,semmire nem lehet azt mondani, hogy biztosan így vagy úgy lesz".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-03-17: Közélet - Fekete Réka:

Mit kérnek a gyógyszerészek?

A hatvannapos kifizetési határidő visszaállítását, a patikánként meghatározott gyógyszerkeret újbóli bevezetését, valamint a kiadott gyógyszerek utáni adósságok kifizetését kérte Nagy András, a megyei gyógyszerészkamara elnöke Cseke Attila egészségügyi minisztertől sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmával.
2010-03-17: Közélet - Farkas Réka:

Visszaáll a rend a jogosítványoknál

Majd egy év után rendeződhet a sepsiszentgyörgyi hajtási jogosítványokat kibocsátó hivatal áldatlan helyzete. A tavaly tavasszal kirobbant jogosítványbotrány után az addigi 12 alkalmazottból ötöt eltiltottak korábbi feladataitól, kettejük ellen kivizsgálás indult, hármukat pedig arról értesítették, szeptember 30-ig csak rutin, adminisztratív feladatot láthatnak el.