Tudatos egyetemválasztás

2010. március 17., szerda, Közélet

,,Ha nem azt tartod fontosnak, hogy adott tudományágban mi történt a múltban, hanem arra kérsz és kapsz választ, hogy mi várható a következő húsz esztendőben, akkor ezen az egyetemen a bölcsesség rád ragad" — foglalható össze a Sapientia — Erdélyi Tudomá­nyegyetem rektora és a karok képviselői tegnapi sepsiszentgyörgyi tájékoztatóján elhangzott mondandójának üzenete. Dr. Dávid László rektor kiemelte: úgy kell szakmát választani, hogy a majdani mesterség egyben a hobbit is jelentse, azt pedig olyan szinten kell művelni, hogy értéket képviseljen és teremtsen.

A Kolozsváron, Marosvá­sárhelyen és Csíkszeredában közel kétezer hallgatóval működő Sapientia Egyetem nem különbözik bármelyik másik állami egyetemtől, hisz 2001-től a magyar állam támogatásával működik, nem magánegyetemként, hanem állami finanszírozású felsőfokú oktatási intézményként, ahol a hallgatók fele tandíjmentesen tanul, fele tandíj-hozzájárulást fizet. Az intézmény akkreditációja követi a román törvények szerinti ritmust, a huszonegy működő szakból jelenleg tizenhét akkreditált — hangsúlyozta Dávid László, a karok képviselői pedig ismertették a szakokat és a három város kínálta kulturális lehetőségeket.

A megkérdezett diákok közül Kodolányi Eszter úgy fogalmazott: eddig keveset tudott a Sapientiáról, azt gondolta, csak Csíkszeredában működik, de a tájékoztatón megtetszett neki a marosvásárhelyi tagozat is. Tamás Ronald eddig nem igazán foglalkozott az egyetemi élettel, azt mondta, Kolozsvárra készül, és jó, hogy most újabb lehetőségekről hallott, látókörébe került ez a változat is. Dombi Krisztinának sok barátja jár a Sapientiára, ő sokat tud az egyetemről, most az akkreditációs folyamat részletes ismertetése jelentette számára az újdonságot és egyben a biztatást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-03-17: Közélet - Farkas Réka:

Visszaáll a rend a jogosítványoknál

Majd egy év után rendeződhet a sepsiszentgyörgyi hajtási jogosítványokat kibocsátó hivatal áldatlan helyzete. A tavaly tavasszal kirobbant jogosítványbotrány után az addigi 12 alkalmazottból ötöt eltiltottak korábbi feladataitól, kettejük ellen kivizsgálás indult, hármukat pedig arról értesítették, szeptember 30-ig csak rutin, adminisztratív feladatot láthatnak el.
2010-03-17: Közélet - :

Műsorváltozás a Tamási Áron Színházban

Hirtelen megbetegedés miatt elmarad a Tamási Áron Színház március 20-ra meghirdetett Karnebál-, illetve a március 23-ra, 24-re és 27-re meghirdetett Ilja próféta-előadása. Az elmaradt bérletes előadásokat későbbi időpontban tűzik műsorra — közölte lapunkkal Nagy B. Sándor irodalmi titkár.