Székely csempék a múzeumban

2010. március 20., szombat, Magazin

A Székely Nemzeti Múzeum nagyszerű gyűjteményében talán nem a legjelentősebb a csempekályhák mintegy 600 ép darabot és még számtalan töredéket számláló kollekciója, talán ez is egyik oka annak, hogy a csempék java része ez idáig csak a raktárakban pihent.

Különféle kiállításokon néhány darabját bemutatták már a közönségnek, de egészében még soha ― holott rendkívül érdekes, és nem csupán a néprajzos szakember számára, például a motívumok, minták, színek alakulása az évszázadok során, mialatt a székely mesteremberek eltanulták a csempekészítést, és a különböző fazekasközpontokban gyártották azokat. Sőt, csempekészítő céhek is alakultak a Székelyföldön ― e mesterség gazdag múltja tehát mindenképp indokolja a kiállítást. Ennek jött el most az ideje, mert igaz ugyan, hogy húsvét előtt a múzeumtól mindenki festett tojások tárlatát várná el, de olyan már volt az évek során többször is, ezt az anyagot pedig még nem mutatták be ― indokolja a kedden megnyíló kiállítás létjogát Szőcsné Gazda Enikő muzeológus, ki tegnap délelőtt is a Tolerancia-teremben rendezgette a tárlókban a szebbnél szebb csempedarabokat, köztük igen értékeseket is, hiszen a gyűjteményben a XVI. században készült egyszerű csempétől a XX. század elején gyártott színes, díszes darabig minden megtalálható, az egész Szé­kelyföld területéről, illetve szász vidékekről is, merthogy a múzeum 1905-ben megvásárolta egy brassói műgyűjtő legértékesebb darabjait, ez a Resch-kollekció. A tárlat, azontúl, hogy múltunk egy szeletét villantja fel, arra is felhívja a figyelmet: a kallódó, kidobásra ítélt régi csempedaraboknak nem kéne a kukában végezniük, érdemes bevinni azokat a múzeumba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, nagytata, élettárs, a rétyi
BAJKÓ FERENC
életének 77. évében türelemmel viselt szenvedés után elhunyt.
Temetése március 22-én 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi vártemplomi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
5028
2010-03-20: Magazin - József Álmos:

Gábor Áron szobra Sepsiszentgyörgyön

A Háromszék 2003. március 15-i számában részleteztem Gábor Áron városunk központjába tervezett szobrának történetét. Ennek illusztrálására közlöm az azóta gyűjtött képi dokumentumokat.