Huszonöt éves a dotkom

2010. március 20., szombat, Magazin

Huszonöt évvel ezelőtt született meg az első kereskedelmi tevékenységet jelölő .com (dotkom) doménnévvel jegyzett internetcím, amelyet a Symbolics számítógépgyártó jegyeztetett be.

Az internet előfutárának tekintett DARPA-nál, azaz a Pentagon fejlesztési ügynökségénél 1985. március 15-én regisztráltatta vállalati internetcímét a Symbolics. Még abban az évben további négy vállalat jegyeztette be magát, tíz évvel később már több mint 120 000 dotkom végződésű kereskedelmi szervezet volt jelen az interneten. ,,Ma már közel 85 milliónál jár a .com doménnevek regisztrációs száma" ― mondta Mark McLaughlin, a VeriSign doménneveket kezelő amerikai vállalat elnöke. A washingtoni székhelyű Információtechnológiai Fejlesztési Alapítvány (ITIF) tanulmánya szerint a dotkom doménnevekkel éves szinten 400 milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalomnak teremtették meg az alapját. A VeriSign adatai alapján az amerikaiak 81 százaléka legkevesebb öt dotkomra végződő oldalt keres fel naponta. Minden ötödik netező talált már munkát a .com oldalakon, miközben a felhasználók hat százaléka házastársát vagy fontos kapcsolatát is a dotkomos oldalaknak köszönheti. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-20: Magazin - József Álmos:

Gábor Áron szobra Sepsiszentgyörgyön

A Háromszék 2003. március 15-i számában részleteztem Gábor Áron városunk központjába tervezett szobrának történetét. Ennek illusztrálására közlöm az azóta gyűjtött képi dokumentumokat.
2010-03-20: Életutak - Benkő Levente:

Erdővidéki faluból Erdély ormaira (A nyolcvanéves Egyed Ákos akadémikus vall életéről 5.)

Az Erdélyi Múzeum Egyesület 150. évfordulóján tartott emlékülésen
— És a cenzúra?
— Az 1980-as években voltak olyan időszakok, hogy alig vagy semmit sem tudtam publikálni. Visszadobták a Csutak Vilmos tevékenységéről írt könyvem kéziratát, a tanulmányaimat, az 1848 a magyar sajtó tükrében című munkámat, amelyen nagyon sokat dolgoztam. A Csutak-kötetem 1989 után megjelent, de utóbbi azóta sem, mert valaki azt mondta, hogy nem lehet kiadni… mert a másik fél megharagszik…