Címer és pecsét a Székelyföldön

2010. március 20., szombat, Közélet

Címer és pecsét a Székelyföldön címmel nyílt kiállítás csütörtök délután Csíkszeredában, a megyeháza galériájában. A tárlat anyagát a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport tagjai többéves, sőt, évtizedes kutatómunkája nyomán válogatták.

Ilyen szabású és tematikájú kiállítás nem volt még Erdélyben, legalábbis az utóbbi ötven évben biztosan nem — mondotta Pál-Antal Sándor marosvásárhelyi levéltáros megnyitóbeszédében. Az általa, valamint Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, Mihály János és Zepeczaner Jenő székelyudvarhelyi történész által összeállított, több mint félszáz pannó felületét kitöltő anyag közképviseleti, helyhatósági és egyházi pecséteket, címereket mutat be a XV. századtól napjainkig. Elhangzott, hogy a székelység körében egyre nagyobb az ősi jelképek iránti érdeklődés, ami nem véletlen, hiszen szimbólumaink a közösségi identitást erősítik. Pál-Antal Sándor arra ösztönözte a saját szimbólummal még nem rendelkező önkormányzatokat, hogy most, amikor adott a lehetőség, készíttessenek címert és címeres pecsétet, hiszen azok az önazonosság jelképei. (Madarasi István)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2010-03-20: Közélet - :

Fejlesztések Nagybaconban

Az önkormányzat tegnapi közgyűlésén elfogadták Nagybacon költségvetését: 2010-ben 5,4 millió lejt költhet az önkormányzat. Az összeg mintegy egynegyede, 1,3 millió lej a nagyközség lakóinak adóbefizetéseiből származik, a fennmaradó összeget a központi költségvetés biztosítja.
2010-03-20: Közélet - :

Hibaigazítás

Március 19-i, pénteki lapszámunkban tévesen közöltük, hogy a baróti önkormányzat idei, 12,5 millió lejes költségvetése kevéssel több, mint a város 2009-es büdzséje volt.