Király helyett jávorszarvast

2010. március 23., kedd, Magazin

A svédek a megújítandó papírpénzeken és pénzérméken szívesebben látnák a jávorszarvast, mint XVI. Károly Gusztáv királyt.

Peter Althin, a svéd Republikánus Szövetség vezetője szerint jobban illene a pénzérmékre az ,,erdők királya", mint az uralkodó. Az antimonarchisták elöljárója úgy véli, a svéd pénzt modernizálni kell, ehhez az elvhez pedig nem illene az elavult királyi ház képe. ,,A jávorszarvas mellett világhírű svédek, például a híres díjat megalapító mérnök, Alfred Nobel (1833—1896) vagy a gyermekkönyveket író Astrid Lindgren (1907—2002) is megjelenhetne a pénzeken" — fejtette ki Althin. Hozzátette: ők hárman sokkal jobban képviselhetik a modern Svédországot, mint a királyi ház tagjai.

A Norra Skane svéd napilap a motívumok színes alternatívagyűjteményét királypárti szemléletének megfelelően kommentálta: ,,A republikánusok nyugodtan folytassák csak különös javaslataikat. Így csak a királyi házzal szembeni pozitív hangulatot erősítik."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-23: Magazin - :

A vén óriás feltámadásáért imádkoznak

Japánok nemzedékei és külföldi turisták milliói néztek rá csodálattal és mély tisztelettel, de a vén óriás most halott: a harminc méter magas, mintegy ezeréves és 6,8 mé­ter kerületű páfrányfenyőt (Ginkgo biloba), amely az ősi Kamakura város jelképének tartott sintó szentélyben állt, ledöntötte egy vihar.
2010-03-23: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Lejtős akna

Bányász szaknyelven lejtős aknának nevezik azt az enyhe dőlésű tárót, amelyet az erdővidéki bányász inkább sikló néven ismer. Idős és fiatal köpeci lakos vallja: soha nem volt ennyire „maga alatt" az egykori bányásztelepülés, Köpec és Köpec-bányatelep, mint jelenleg.