Mindennapi ivóvizünk

2010. március 23., kedd, Közélet

Orbán Balázstól tudjuk, hogy az 1900-as századfordulón Magyarországon a rendezett tanácsú városok közül húszban volt vízvezeték, köztük Sepsiszentgyörgyön is, tegnap pedig azt hallottuk a helyi közüzemek képviselőjétől, hogy azóta sem készült mifelénk olyan iparművészeti remekmű víz terén, mint amelyet Bay István tervezett száz esztendővel ezelőtt a sugásfürdői Szendrey-forrás befogására.

Ha ez az adat nem is olyan biztató, az már igen, hogy Barót kivételével jó minőségű az ivóvíz Háromszék városaiban és a falusi hálózatokban, a kutak esetében pedig, ahol szennyezést észlelnek, a felhasználók csak felfőzve használják a vizet.

A megyei közegészségügyi igazgatóság által a víz világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson a baróti helyzet került a középpontba, ahol a hatvanas években tervezett vízhálózatot ipari célokra készítették, a lakosságnak máig sincs vezetékes ivóvize. A környezetvédelmi minisztériummal kötött partnerség keretében 2007—2013 közötti időszakra szóló pályázatot nyert az önkormányzat, amelynek értéke több mint ötmillió euró, eddig 2110 m vezetéket fektettek le. Barótot 1968-ban nyilvánították várossá, a jelenlegi állás szerint negyvenöt éves születésnapjára éri el az átminősített település, hogy városhoz méltó életkörülményeik legyenek az ott lakóknak.

A sepsiszentgyörgyi vízhálózat vezetékei húsz-harminc évesek, ilyeneket már nem gyártanak, így nehéz az alkatrészcsere. A vízcsapok kicserélése és az egyéni vízórák felszerelése óta szinte felére csökkent a vízfogyasztás (jelenleg átlagban napi 145 litert fogyaszt egy személy), a kisebb hozam miatt pedig több a lerakódás — összegezte a megyeközponti helyzetet a közüzemek képviselője, aki hangsúlyozta, ezzel nem a pazarlásra kívánja felhívni a figyelmet, sokkal inkább arra, hogy őrizzük meg forrásaink tisztaságát. A közegészségügyi igazgatóság szakemberei elmondták, bár több településen magasabb a kútvíz nitráttartalma a megengedettnél, nincs víz okozta fertőzés, mert ahol ez előfordul, az emberek tudnak róla, és csak mosakodásra használják. Ők rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, és értesítik a felhasználókat az esetleges szennyezésekről, ellenben hangsúlyozták: nem csak a hivatalok felelnek a víz minőségéért, annak megőrzése mindannyiunk felelőssége.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-03-23: Belföld - Mózes László:

Belföldi hírek

Markó: gondolnunk kell a magyar nyelv hivatalossá tételére
Amikor egy közösség bizonyos jogokat kér vagy követel magának, azok az illető közösség lehetőségeinek kiszélesítésére vonatkoznak, de mindez nem sérti és nem is sértheti más közösségek jogait ― jelentette ki tegnapi bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Ezzel a Maros, Kovászna és Hargita megyei román civil szervezetek hét végén Maroshévízen lezajlott rendezvényén elhangzottakra utalt.
2010-03-23: Közélet - :

Tiszta víz a pohárban

Olcsóbb és egészségesebb megőrizni a tiszta vízforrásokat, mint szennyvizeinket elfogadható minőségűvé tisztítani — hangzott el tegnap a sepsiszentgyörgyi Közüzemek által szervezett nyílt napon.