Kínkeserves MDF-indulás

2010. március 23., kedd, Világfigyelő

Az SZDSZ nem tárgyalt eredménytelenül az MDF-fel, mert a liberális párt vezetésének sikerült átírnia a fórum hét végén szentesített országos listáját — derült ki a hírTV tudósításából. A közös lista állítását megerősítette az MTI-nek Retkes Attila SZDSZ-elnök és Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese is.

A lista első két helyén nincs változás, az élen továbbra is Dávid Ibolya MDF-elnök áll, akit Herényi Károly elnökhelyettes követ. A harmadik helyről viszont visszalépett vagy visszaléptették Kajdi Józsefet, Antall József egykori kabinetfőnökét. Helyére Csapody Miklós került, aki eredetileg nem lett volna az első tízben az országos listán, és éppen ezért azzal fenyegetőzött, nem indul budapesti egyéni körzetében, s ezzel veszélyeztette volna a párt fővárosi, sőt, országos listáját is. Szintén nem szerepelt az eredeti névsorban az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre sem, aki most a hetedik helyet kapta meg. Rajta kívül az SZDSZ elnöke, Retkes Attila került be az első tízbe az MDF országos listáján.

A kompromisszum megszületett, és az Országos Választási Iroda tájékoztató oldala szerint tegnap kora délután nyilvántartásba vették az MDF hetedik, fővárosi területi listáját is, így a párt is állíthat országos listát. Az a politikai alakulat, amely képes hét területi listát állítani, jogosult az országos lista állítására, és így részesedhet a kompenzációs mandátumokból. Az MDF-nek a valasztas.hu adatai szerint eddig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Pest és Tolna megyében van területi listája. Már bizonyos, nem lesz listájuk Nógrád, Somogy és Vas megyében, országos viszonylatban a választók nyolc százalékának nem lesz lehetősége az MDF listáira szavazni. Elemzők szerint így majdnem lehetetlen feladatra vállalkozik az MDF. Utoljára húsz évvel ezelőtt sikerült az akkori kereszténydemokratáknak úgy bejutniuk a parlamentbe, hogy nem volt mindenhol területi listájuk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-03-23: Közélet - :

Holttestre találtak Bölön határában

Egy kb. 45—50 év körüli férfi holttestére találtak a bölöni halászok az Olt egyik holtágában kialakult tóban.
2010-03-23: Világfigyelő - :

Megújítanák Magyarországot (Fidesz)

Mélyreható változásokat, de egyben biztonságos, kiszámítható gazdaságpolitikát ígért Orbán Viktor Bécsben. A Fidesz elnökét az Osztrák Gyáriparosok Szövetsége hívta meg előadást tartani.