Röviden

2010. március 23., kedd, Világfigyelő

Zöld utat kapott Obama egészségügyi reformtörvénye

Az amerikai képviselőház vasárnap éjszaka elfogadta az egészségügyi reformtörvény tervezetét, mely az eddigi körön túl 32 millió amerikaira fogja kiterjeszteni a betegbiztosítást. Barack Obama kijelentette: az egészségügyi reformtörvény elfogadása az amerikai nép, egyben a józan ész győzelmét jelenti.

Elemzők a törvény fontosságát az 1935-ös társadalombiztosítási reformhoz, valamint az idősek számára egészségügyi alapellátást biztosító, 1965-ös Medicare-program bevezetéséhez hasonlítják. A sajtó gyorsan reagált az eseményekre, eddigi legnagyobb győzelmét aratta elnökként Barack Obama egészségügyi reformtervének kongresszusi elfogadtatásával, évtizedek óta ez a legfontosabb törvény az egészségügy terén — szalagcímekkel jelentek meg a vezető amerikai lapok tegnap. Vannak persze kemény elítélő, bíráló hangok is. A jobboldali The Washington Times arról írt: történelmi pillanat a reformtörvény elindítása, hasonló ahhoz, mint amikor kitört a pestis.

Elsöprő győzelmet aratott a baloldal Franciaországban

Súlyos vereséget szenvedett Nicolas Sarkozy jobboldali pártja vasárnap a franciaországi helyhatósági választás második fordulójában. A majdnem végleges adatok szerint a szocialisták a szavazatok 52 százalékát szerezték meg, míg az elnök pártja, az UMP 35 százalékot kapott. A kormányerő a 22 európai önkormányzatból mindössze egyet tud majd ellenőrizni, a négy tengeren túli régióból is csak egyet. Ez volt Sarkozy utolsó választási tesztje a 2012-es elnökválasztások előtt. Elemzők szerint a választók az államfőt büntették meg politikájáért. A részvételi arány 51 százalékos volt.

Elítélték az EU-külügyminiszterek Izraelt

Elítélték tegnap az EU-tagországok külügyminiszterei, hogy az izraeli kormány engedélyezi zsidó telepeseknek szánt lakások építését Jeruzsálem megszállt, keleti részében. Brüsszeli tanácskozásukon a külügyminiszterek úgy foglaltak állást, hogy ez az izraeli magatartás hátráltatja a közel-keleti béke megteremtésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. Elfogadhatatlannak minősítették, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette: nem fogja korlátozni a megszállt területeken létesített zsidó települések további bővítését. Netanjahu a korábbi tervek szerint szerdán Brüsszelben európai vezetőkkel — köztük Herman Van Rompuy-jel, az Európai Unió elnökével — tárgyalt volna, de hivatalos izraeli forrás szerint tegnap lemondta a látogatást. Ennek az az oka, hogy az izraeli kormányfő ma meghívást kapott a washingtoni Fehér Házba.

Afganisztánba költözik az új Guantánamo

Az afganisztáni Bagram gyűjtőtáborát guantánamói típusú börtönné fejleszthetik, hogy ott tartsák fogva a különböző országokban elfogott terroristagyanús személyeket — jelentette tegnap a brit The Times Pentagonba akkreditált tudósítója. Bagram a lehetséges alternatívák egyike, amelyeket az amerikai illetékesek fontolóra vettek. Barack Obama hivatalba lépésekor megígérte, hogy egy éven belül bezáratja a guantánamói rabtelepet. A Kubában található börtön további működtetése kínos dilemma elé állította az amerikai elnököt, mivel nehézségekbe ütközött, hogy megfelelő börtönt találjanak a legveszélyesebbnek tartott foglyok számára.

Németország a pápa állásfoglalására vár

Üdvözölte a papi pedofíliával foglalkozó, az ír katolikus egyházhoz intézett pápai pásztorlevelet tegnap a német kancellár. Berlini sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy XVI. Benedek állást foglal a németországi szexuális visszaélésekkel kapcsolatban is. Angela Merkel a német kormány szóvivője által ismertetett hivatalos nyilatkozatában elismerően szólt arról, hogy a katolikus egyházfő nyíltan érintette mind a megtörtént jogtalanságok jóvátételét, mind pedig a hasonló esetek jobb megelőzésének szükségességét. A szóvivő megerősítette: a kancellár amellett van, hogy a történtek kapcsán a szexuális bűncselekmények áldozatai, de az egész társadalom számára világosságot, illetve igazságot kell teremteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-03-23: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Miután napról napra durvul a választási kampány — az MSZP például egyfolytában ,,tiszta kampányról" beszél, ugyanakkor minden lehető fórumon élesen támadják a Fideszt, és megjelentettek ötszázezer példányban egy Narancsvidék kiadványt, amely semmi másból nem áll, csak a legnagyobb ellenzéki párt mocskolásából, ezért azután az Országos Választási Bizottság is lépni kényszerült, s elmarasztalva a kormánypártot, eltiltotta, úgymond ,,a további jogsértésektől" —, éles vitát kavart az izraeli kémrepülők ügye.
2010-03-24: Magazin - :

Annamari Kanadában

Dancs Annamari a múlt héten kezdte meg kanadai turnéját. Az első fellépések sikert arattak, amelyekről az énekesnő nyilatkozik.