Hatszáz hektáron gazdálkodni

2010. március 25., csütörtök, Pénz, piac, vállalkozás

A gazda és cégére

Romulus Oprea zabolai gazdától, agronómustól némileg felzaklatva jöttem el. Nem a tekintélyes nagyüzemi burgonyatermesztő anyagi helyzete ébresztett aggodalmat bennem — üzleti sikere őt igazolja —, hanem a cseppet sem szívvidító kép, amit a hazai vetőburgonya-termesztésről fest, s mely alighanem valós.

Kovászna megyének ebben az ágazatban országos vezető szerepet kellene játszania, vallja, s ha nem így van, ennek az egész Háromszék kárát látja.

Zabola számára főnyeremény az unokatestvérével, a szintén helybéli származású Ioan Oprea erdésszel közösen birtokolt Romion Agri et Co Kft., a helyi költségvetésbe befolyó adója ugyanis egymilliárd lej — mondják a hivatalban a legnagyobb elismerés hangján.

Megszűnt kultúra

A cég faluszéli udvara az uniós pályázati pénzekből most épülő hatalmas, ezüst színű raktárral maga a korszerűségre törekvés reklámképe. A mutatós iroda sem vall kisszerű szűkösségre. A 45 éves, nagydarab cégvezető bemutatkozásképpen annyit árul el magáról, a kézdivásárhelyi mezőgazdasági szaklíceum után a fővárási agronómián végzett 1987-ben, két évig Fogarason volt farmfőnök, még a forradalom előtt versenyvizsgával tudományos kutatóként bekerült a Brassói Országos Burgonyatermesztési Intézetbe — innen rálátása az ágazat hazai helyzetére. E minőségében részt vett a vetőburgonya-termesztés országos, a Kézdi-, Csíki- és Suceavai-medencét felölelő hálózatának irányításában. Sajnálattal jegyzi meg, e rendszer összeomlott, pedig ,,jól működött". Ma külföldről hozzuk a szaporítóanyagot, ezt ő tudja a legjobban, egyik cége ugyanis a holland krumpli importjával foglalkozik.

— A régi világban Románia százszázalékosan önellátó volt vetőburgonyából, mi több, szállítottunk a korai fajtából KGST-országokba is, Magyarországra, Szerbiába, Csehszlovákiába és Lengyelországba. Ma 98 százalékban a behozataltól függünk. Az ismert állomások Suceavától Kézdiig alulfinanszírozottak, és szakemberek nélkül maradtak, magam is a rendkívül gyenge fizetés miatt hagytam ott a brassóit. Ott dolgoztam, de Zaboláról, a szüleimtől hordtam haza a pityókát… Ahol a kutatást felesleges ötödik kerékként kezelik, ott szürkeállomány sincs, anélkül pedig nem létezhet az ágazat.

— Úgy lehet, a külföld sem érdekelt abban, hogy ezek jól működjenek.

— Az uniós partnerek a legközvetlenebb tőkés módon abban érdekeltek, hogy piaca legyen saját termékeiknek, amit elértek belépésünkkel az európai közösségbe. Ma velük kelhetünk versenyre, de nem egyenlő feltételek mellett — ez a román gazda nagy fájdalma. Az egész Kelet-Európáé is, mert a magyar, lengyel, bolgár stb. mezőgazdász hasonló helyzetben van. Ámbátor mi mintha a lengyeleknél előnytelenebb alkut kötöttünk volna a csatlakozáskor pityóka dolgában.

Országos első

Érdekes, amit a háromszéki krumplitermesztésről megjegyez: az itteni burgonyát országosan a legjobb minőségűnek nevezi, ennek gazdasági feltételei így alakultak ki:

— A csíkinál azért tartom jobbnak, mert ott nem zúzták szét annyira az ámv-ket és téeszeket, mint nálunk, ezek egy részéből társulásokat hoztak létre, de az irányítói struktúra is konzerválódott, együtt a ,,minden a mienk, így is megy" valamikori gyakorlatával. Kovászna megyében viszont mindent szétvertek, széthordták még a téeszistállók stb. tégláit is, minden teljesen új alapokra került, mondhatni, százszázalékosan magánvállalkozásként indult be. Ma ennek köszönhetően vagyunk elsők a piacon.

Saját vállalkozása sorsára térve elmeséli, hogy brassói munkahelyén volt alkalma meglátni, hol támadt kereslet, hiány a piacon. Városi üzletnyitással kezdte, de lemondott róla, és hazaköltözve vető- és fogyasztási krumplira épített földművelői vállalkozásba fogott, lévén hogy ehhez értett a legjobban. Szülei egyhektáros parcelláján kezdte, második évben négyen folytatta, ma hatszáz, részben saját, részben bérelt hektáron nagyüzemi gazdálkodást folytat. Hogy ezzel a faluban és a román közösségen belül is kiemelkedő szerepre tett szert, az abból is látható, nemegyszer teljesít urbanizációs vagy közösségi megbízatásokat, áldoz szponzorálásra is. A falu román fele is szépen gyarapodik, akárcsak a vajnafalviak — mondja önérzetesen.

Szétforgácsoltság

A bérleti rendszert sikerült kiterjesztenie, de a tagosítás körül bajok vannak.

— Észbontó a határ szétforgácsoltsága. Hogy példával szolgáljak: 370 hektár búzám 108 parcellában fekszik. Rendkívül nehéz cserére rábírni az embereket. Annyi éven át űztek csúfot belőlük, hogy foggal és körömmel ragaszkodnak a maguk kis birtokához. Az az én földem, nem adom — mondja János bácsi. A kormány életjáradékkal buzdított eddig bérbeadásra és eladásra, de felhagyott ezzel is. Emiatt sok a közbeeső, meg nem művelt földcsík, mely elgazosodik, fertőzési góc. Többeknek ajánlottam, felszántom ingyen, vegyszerezem is térítésmentesen, hogy ne rontsa le pityókahozamaimat. 35—40 lejt adok a holland vetőmagért, érthető, ha óvni akarom.

Újabban Suceava megyében is bérbe vett a cég 440 hektárt, véleménye szerint az ottani feltételek még eredményesebb termesztéssel kecsegtetnek, mivel ott sikerült 40—50 hektáros táblákat kialakítaniuk. Helyben a víz is hiánycikk, a hatóságok korlátozzák a folyóvíz használatát öntözésre. Ennek kapcsán megemlíti, hogy Lécfalván kísérletet tesz a valamikori öntözési rendszer feltámasztására, ehhez társulást kellene létrehozni, de közismert, egyelőre mennyire nehezen megy ez minálunk. Ha sikerül, kormánytámogatásra számíthatnak. A zabolai cégnek tizenöt állandó alkalmazottja van, idénymunkálatokra napszámosokhoz folyamodnak. ,,Itt megint akadály, hogy ámbátor még Ceauşescu idején is külön kezelték a napszámosmunkát, ma polgári szerződéssel kell dolgoztatni mindenkit, ami miatt legjobb munkásaink cserben hagynak. Maradnak a cigányok, akiktől ha személyit kérsz, rögtön kereket oldanak. Szóval, ahol és amit lehet, géppel végeztetünk el." Hatalmas, 2500 tonna befogadására alkalmas, korszerű, új raktárához a cég hamarosan új alkalmazottakat vesz fel.

Hamupipőke

A legújabb hazai igazodás az unió agrárpolitikájához kedvezőtlenül hatott a maradék vetőburgonya-termesztésre — állítja Oprea. A kormány 2010-ben megvonja az eddig járó támogatást, maradnak az unió területalapon kiosztott összegei. A szaporítóanyag-termesztés fel fog teljesen számolódni, ha így mennek tovább a dolgok. ’89 előtt Romániában 30 000 hektáron termesztettek vetőmagot, mára 1700 hektár maradt, de ez is megszűnhet.

— Mivel kétszázezer hektáron terem nálunk krumpli, óriási szükség lenne a magelőállítás fenntartására. Kezdeni lehetne kétezer hektáron, s ezt kiterjesztve, fokozatosan visszaszorítani azt a tízezer tonnányi behozatalt, melyért hatalmas összegeket fizet ki a román mezőgazdász. A keresletet persze behatárolja, hogy nincs a gazdáknak pénzük, drágállják a kiváló holland árut, amit magam is árulok. Még nagyobb baj, hogy Hamupipőkéje a román nemzetgazdaságnak az agrárium, ezen kellene változtatni.

Romulus Oprea frusztrációja, hogy a vetőburgonya-termesztés leépült, fő ambíciója továbbra is ennek felfuttatása lenne, e törekvése azonban egyelőre leküzdhetetlen akadályokba ütközik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-03-25: Irodalom - Fekete Réka:

Kreatív informatikaoktatás a marosvásárhelyi karon

A marosvásárhelyi kar
Első hallásra talán furcsa, ha azt mondjuk egy diáknak, hogy legyen szíves, zongorázzon be egy műveletsort, mert szeretnénk hallani annak dallamát, vagy arra kérjük, írjon forgatókönyvet egy algoritmusra, amelynek a koreográfiája hasonlít egy tánchoz.
2010-03-25: Család - Jártó Kocsis Edit:

Parttalan gyerekkor

Révbe jutott, partot ért, mondják arról, aki biztonságos körülmények közé került, vagy aki elérte célját. A társadalom berendezkedése olyan jellegű, hogy a család által és bizonyos szociális intézkedések révén védelmet tudjon nyújtani a gyerekeknek, így biztosítva a megfelelő testi, lelki, szellemi fejlődést számukra.