Cserepek, táptalajok

2010. március 25., csütörtök, Család

Tavasz közeledtével mind szobai dísznövényeinket, mind kiskertünket készítjük a lakásunk, közvetlen környékünk, hangulatunk derűsebbé tételére. Maradjunk a cserepes növényeinknél.

A cserép — ma már többnyire műanyag edény —, növényeink optimális fejlődését biztosítandó, kúp alakú. Hadd jegyezzük meg, hogy egyetlen műanyag vagy mázas agyagcserép sem annyira megfelelő, mint a régebben kizárólagosan használt, a szellőzést, vízellátást rendkívül jól szabályozó mázatlan agyagcserép.

A tavaszi átültetés vagy szétválasztás és új növény nevelése a sarjból a talaj kiválasztásának, illetve házi keverésének a gondját is hozza. A szakirodalom a cseréptalaj három fő típusát ismeri: A, B és C típusú. A zsákolt, kész talajok címkézését olvassuk el! Mit jelentenek ezek a jelölések?

Az A típusú a leginkább laza talaj jó víztartó képességgel, magas nitrogénértékkel, enyhén savanyú (pH = 5,5). Jó a begóniák, páfrányok, azaleák, hortenziák, rododendronok számára.

A B típusú talaj kötöttebb, jó víztartó, gyengén savanyú (pH = 6—6,5). Alkalmas a petúniák, dáliák, mályvák, hagymások és gumósok számára.

A C típusú talaj kötött szerkezetű, jó víztároló, semleges (pH = 7). Hasznos a rózsák, muskátlik, leanderek, szegfűk esetében.

Ha mi magunk állítunk elő talajt, ennek három egyenlő arányú komponense legyen: egyharmad termőföld, egyharmad gyepszínföld (pl. vakondtúrás), egyharmad tőzeg, de lehet homokkal lazítani, a hagymásokhoz hagymarostot adni, a tört tojáshéj a savasságot csökkenti (amit a tőzeg juttat a talajba).

Előzetes fertőtlenítés is szükséges. A nedvesen tartott keverékhez adott Basamid G (granulátum, 50—60 g/m2) elpusztítja a talaj állati kártevőit és gyommagvait is. Két-három hét múlva lehet vetni, palántálni, átültetni ebbe a földbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-25: Család - :

Barangolás a tanulás útvesztőjében

Ha a tanulás szót halljuk, mindenki az iskolára gondol, vele együtt kellemes vagy kellemetlen érzések jelennek meg.
2010-03-25: Család - :

Kézenfekvő megoldás vizeletvesztés ellen (Háziorvos)

Akinek nincsenek személyes tapasztalatai, talán el sem tudja képzelni, milyen mértékben képes befolyásolni a mindennapi tevékenységeinket, rutinjainkat, szokásainkat az inkontinencia, a vizeletvesztés.