HáziorvosKézenfekvő megoldás vizeletvesztés ellen

2010. március 25., csütörtök, Család

Akinek nincsenek személyes tapasztalatai, talán el sem tudja képzelni, milyen mértékben képes befolyásolni a mindennapi tevékenységeinket, rutinjainkat, szokásainkat az inkontinencia, a vizeletvesztés.

Stressz-inkontinenciáról akkor beszélünk, ha a vizelettartási zavar a hasűri nyomás emelkedésekor, például nevetés, köhögés, tüsszentés alkalmával lép fel. A kiváltó ok a medencefenék izomzatának és a húgycső záróizmának gyengesége. Ez a sokakat érintő probléma a nők egészségének lényegét, a lelki békét és az önbizalmat ássa alá. Az élet legtermészetesebb folyamatai ― a gyermekszülés és az öregedés ― áldozatot követelnek. Olyan változások következnek be testünkön, melyek nem csupán látható részeink, de a láthatatlan szerveink és izmaink működését negatív irányba befolyásolják. Hogy ezek a változások ne nyomják rá bélyegüket a nők mindennapjaira, az utóbbi években szakértők, gyógytornászok, urológusok és szülész-nőgyógyászok együttesen hangsúlyozzák Európa-szerte a megelőzés, illetve a helyreállítás természetes módszerét, a medencefenékre ható tornát.

A medencefenék területe speciális mozgásformát igényel, mert az általános tornagyakorlatok nem segítenek ezeknek az izmoknak az erősítésében, sőt, károsodást is szenvedhetnek sporttevékenység végzése során, és nem véletlen, hogy a sportolók között magasabb a stresszinkontinenciát tapasztalók száma. Az erőkifejtéssel, ugrással járó sport közben a medencefenék izmai nagyon sokszor kerülnek nagy nyomás alá, ami idővel rugalmasságuk kárára válik. Ha ezeknek az izmoknak a tónusát és stabilitását is meg akarjuk őrizni, ugyanolyan célirányos edzésre van szükségünk, mint amilyet más izmainkkal is végzünk.

A Kriston-módszer az inkontinencia egyik lehetséges konzervatív terápiája. Minden életkorban és edzettségi állapotban elsajátítható, gyors és egyszerű medencealapi edzésprogram, amivel megvédhető és visszanyerhető a belső erő. A tornát rendszeresen elvégzők nyolcvan százalékának tünetei megszűnnek vagy csökkennek. A módszer rendszeres alkalmazása növeli az általános kondíciót, javítja a testtartást, a has feszességét, megvédi az alhasi szerveket, javítja az emésztési- és kiválasztási funkciókat is.

Minden nőnek, aki időben szeretne tenni azért, hogy vizeletmegtartó erejét és ezzel életminőségét megóvja idős korában is, speciális, a medencealapi izmok csoportjára kifejlesztett tornát kellene végeznie.

MAGDÁS EMESE tai-csi és Kriston-módszer-oktató

(telefon: 0723 657 550, e-mail: emese.magdas@gmail.com)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-25: Család - Puskás Attila:

Cserepek, táptalajok

Tavasz közeledtével mind szobai dísznövényeinket, mind kiskertünket készítjük a lakásunk, közvetlen környékünk, hangulatunk derűsebbé tételére. Maradjunk a cserepes növényeinknél.
2010-03-25: Sport - Tibodi Ferenc:

Kosárlabda, A-osztály: Sepsi BC—Rapid 90—74 (24—19, 16—17, 23—19, 27—19)

Kézdivásárhely, városi sportcsarnok. Mintegy 600 néző. Vezette: István Gabriella és Csender Andrada. Sepsi BC: 16/3, Rasmussen 12, Oliveira 8, Matovic 15/9, Diaconu 24/21—Csillag, Bors 13/12, Vescan 2, Nagy, Szőcs, Veres, Kerekes. Edző: Veres Attila. Rapid: Otrocol 21/15, Pavel 9, Burloakova 10, Petra 15, Ene 15—Constantin 4, Nicolaescu, Bejan, Ştefan, Corciovei, Pana. Edző: Dan Militaru.