Meghalt Bilek István nemzetközi sakknagymester

2010. március 25., csütörtök, Sport
Bilek István (1932. aug. 11.—2010. március 20.) nemzetközi sakknagymester Budapesten szerény életkörülményű családban nőtt fel, de kiváló szellemi adottságai lehetővé tették, hogy a főváros elit iskolájában, a bencéseknél tanuljon.

Önéletrajzának tanulmányaira vonatkozó részében írja: e falak között értettem meg, hogy mit jelent az emberi tisztesség, a humanizmus, a kultúra, az európai műveltség.

Egyike lett azon sakk nagymestereknek, akiknek kivételes tartalmú és színvonalú műveltségét csodálhattuk sakktanulmányai, kommentárjai színfoltjaként.

Korán jelentkező tehetsége lendítette a magyar, majd a nemzetközi élsakkozók sorába. Már 1962-től nemzetközi sakknagymester, kilencszeres olimpiai válogatott (1966, Havanna, bronzérem, 1970, Siegen, ezüstérem, 1972, Szkopje, ezüstérem). Az 1968-as Buenos Aires-i sakkolimpia magyar bajnokcsapatának kapitánya, valamint az 1980-as vallettai ezüstérmes csapatnak is. Számos szép és győztes játszmát váltott a világ élsakkozóival. A magyar TV Sakk-matt műsorát vezette, és mindvégig a Magyar Nemzet sakk-rovatának volt a szerkesztője. Szakíróként több emlékezetes könyvet adott ki (csak példaképp: Győzelmünk a sakkolimpián, 1979, Örökös sakkban I—III., 1987, 1992, 1998, Magyar Sakktörténet I—IV. stb.).

A lakiteleki összmagyar sakktalálkozón (1996) volt szerencsém az általa adott szimultánon részt venni, és ajándékként dedikált könyvét átvenni. A magyar sakkozás talán legszínesebb egyéniségét vesztette el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-03-25: Sport - :

Helycsere (Labdarúgás, V. liga)

A tavaszi második forduló két zöldasztal melletti győzelmet hozott — mindkettő az élen álló Kovásznához és Kököshöz fűződik, az előbbihez negatív előjellel, az utóbbihoz pozitívval —, s ennek következtében helycserére került sor — tehát Kökös állt az élre, s Kovászna lett az üldöző.
2010-03-25: Sport - :

Rövid hírek

* Minifoci. A sepsiszentgyörgyi C-osztályos kispályás labdarúgó-bajnokság 23. fordulójának eredményei: FC Star—Eurodecor 4—2, Phoenix—Panon-Beton 3—3, Bicon—Puskázók 2—5, Multi Nr.—Dr. Office 3—5, Valkes—Mexikó 4—8, IGO—FC Amigos 2—3, Flamengo—Deico 7—0, ASA—Sprintis 7—3, Bolyai—AZ 1—2, FC Kilyén—MTH 0—4.