Talpon maradni

2010. március 25., csütörtök, Máról holnapra

Úgy tetszik, némileg bővítenünk kell kikelettel kapcsolatos fogalomtárunkat. Nem csak a hóvirágok és pillepalackok dugják ki fejüket a vékonyodó hótakaró alól, a tavaszi vásárok ösztökélő hatására a vállalkozók is ilyenkor kezdik megmutatni magukat. Márpedig a potenciális kínálat szívmelengetően gazdag, s ahogy ezzel szembesül, egy kis szégyenérzet is költözik az emberbe.

A szakmai szervezetek ilyenkor szokták kikérni maguknak, hogy ők mindenkiről tudnak, aki számít a piacon. Nem is kívánnék vitába szállni ezzel az állítással, azzal viszont igen, hogy vajon elég hatékony módon valósul-e meg a szakmai képviselet. A vállalkozók mozgósítása, érdekprioritásaik tudatosítása ugyanis elsődlegesen szakmai-testületi feladat. Tudás, amelyet bárki képes megszerezni — feltéve, ha tisztában van vele, hogy erre neki szüksége van. Valamint akkor, ha ennek tudatában pénzt és időt tud szánni a gazdasági tevékenység e nélkülözhetetlen mozzanatára. Mert a fenti vonzatok nem jelennek meg feltétlenül valamennyi vállalkozó üzleti stratégiájában, sokuknak bizonyos mértékű „inkubálásra" lenne szükségük ahhoz, hogy különösebb nehézségek nélkül képesek legyenek közlekedni az egyre nehezebben bejárható gazdasági erőterekben.

Kiállításszervezők tavalyi tapasztalatai arról szóltak, hogy a válság utáni első sokkból ocsúdó magyarországi cégek a piac beszűkülését a korábbinál erőteljesebb marketingtevékenységgel, fokozott vásári jelenléttel, piackereséssel igyekeztek ellensúlyozni. Ahogy az ismert mondás is tartja: nem vagyok annyira gazdag, hogy a reklámon spóroljak. A trend hazai érvényesülését erre a vásári szezonra várják a szakemberek.

Vállalkozók százai, nagyobbak és kisebbek igyekeznek talpon maradni a válságos időszakban. Segítségre van szükségük, tudatosításra, kezdeményezőkészségük serkentésére. Felfedezésük vagy újrafelfedezésük olyan prioritás, ami nem csak termelői és fogyasztói meggondolásokból kívánkozik a lista élére, hanem közösségitudat-teremtési szempontból is.

Szlogenek szintjén a hagyományos mesterségek és termékek évének tekintik ezt az esztendőt Háromszéken. Talán ezeknek a hagyományoknak az azonosításával, a kényszerűségből vagy tudatlanságból ,,rejtőzködő" vállalkozók felkutatásával kellene kezdeni a tervek tartalommal való megtöltését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-03-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó édesapa, nagyapa, dédnagyapa, após, testvér, rokon,
özv. id. PORZSOLT JÓZSEF
életének 89. évében türelemmel viselt betegség után 2010. március 24-én csendesen elhunyt.
Temetése 2010. március 26-án, pénteken 14 órakor lesz a családi háztól a fotosi temetőben a református egyház szertartása szerint.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4232084
2010-03-25: Közélet - Iochom István:

Kaszárnyából egyetem (Kézdivásárhely)

Az 1819—1823 között épített határőr altisztképző katonai nevelde épületét (képünk) a céhes város önkormányzata negyvenkilenc évre ingyenes használatba adja a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetemnek.