KézdivásárhelyKaszárnyából egyetem

2010. március 25., csütörtök, Közélet

Az 1819—1823 között épített határőr altisztképző katonai nevelde épületét (képünk) a céhes város önkormányzata negyvenkilenc évre ingyenes használatba adja a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetemnek.

Kézdivásárhely vezetősége immár húsz éve próbálkozik az épület tatarozásával, de pénzhiány miatt csupán a tetőszerkezet megerősítésére és az újrafedésre kerülhetett sor. A 3590 négyzetméteres épületből az eredeti elképzelés szerint művelődési központot alakítottak volna ki — ide költözött volna többek között a céhtörténeti múzeum —, de nem sikerült előteremteni a felújításhoz szükséges összeget. A díjmentes bérbeadás ellenében a kolozsvári tudományegyetem vállalja az épület teljes tatarozását és egyetemi központként való működtetését.

A felújítás után ebbe a műemlék épületbe költöznek át a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem Bod Péter Tanítóképzőben tizenegyedik éve működő kézdivásárhelyi tagozata óvodapedagógia és az elemi oktatás pedagógiája szak nappali és távoktatási csoportjainak hallgatói.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-03-25: Máról holnapra - Csinta Samu:

Talpon maradni

Úgy tetszik, némileg bővítenünk kell kikelettel kapcsolatos fogalomtárunkat. Nem csak a hóvirágok és pillepalackok dugják ki fejüket a vékonyodó hótakaró alól, a tavaszi vásárok ösztökélő hatására a vállalkozók is ilyenkor kezdik megmutatni magukat. Márpedig a potenciális kínálat szívmelengetően gazdag, s ahogy ezzel szembesül, egy kis szégyenérzet is költözik az emberbe.
2010-03-25: Közélet - Fekete Réka:

Fogynak a tanárok, nemcsak a gyerekek

Ötvennel több óvónő és százzal több közép- és szakiskolai pedagógus tanít jelenleg Háromszéken, mint öt esztendővel ezelőtt, de ötvennel kevesebb a tanítók és ötszázzal a gimnáziumi tanárok száma.